[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/100x73\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","size":"72.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Otkriveni detalji posebnog programa u Facebooku koji je štitio VIP korisnike

Iako bi svi pred zakonom trebali biti jednaki, praksa pokazuje da za neke ipak vrijede drugačija pravila, kao što su političari, poznate osobe i slično.

Isto se, može reći i za Facebook na kojem, kako su pokazali novi podaci, također vrijede posebna pravila za obične korisnike, a malo drugačija pravila za one važne, odnosno VIP korisnike.

Ova društvena mreža ima svoj poseban odbor za nadzor sadržaja sastavljen od stručnjaka iz brojnih struka poput stručnjaka za ljudska prava i slobodu izražavanja. Njemu se mogu žaliti korisnici oko odluka vezanih uz zabranu sadržaja i kršenja pravila korištenja te mreže.

Pokazalo se kako kompanija ima i jedan poseban program koji nisu otkrili čak niti tom nadzornom odboru. 

Riječ je o programu Cross-Check namijenjenom zaštiti VIP korisnika, odnosno poznatih osoba s velikim brojem pratilaca te su, njima ponekad dopuštali kršenja pravila korištenja ove društvene mreže, bez nekih sankcija. To su potvrdili i iz nadzornog odbora kojemu iz Facebooka.

Prema informacijama koje je ranije objavio The Wall Street Journal, program VIP osoba na Facebooku prošle je godine uključivao oko 5,8 miliona korisnika.

Iz Facebooka za medije nisu demantovali informacije o ovom programu, već su rekli kako je on napravljen kao dodatan korak za odnos prema sadržaju “za koji je potrebno više razumijevanja”.

Nadzorni odbor kritikovao ih je jer nisu bili transparentni oko kriterija vezanih uz račune ili stranice koje su uključene u taj Cross-Check program, prenosi CNN.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!