[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/5-pitanja-5-odgovora.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/100x73\/5-pitanja-5-odgovora.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/5-pitanja-5-odgovora.png","size":"1,344.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Reportaža

Oštro: Mistično mjesto gdje se čovjek spaja sa prirodom

Tekst i foto: M. Mekić

Naša mala avantura sada počinje na žičanom mostu iznad rijeke Neretve odakle nas put vodi  prema selu Kašiće. Odatle nastavljamo  prema ušću  rijeke Rakitnice u Neretvu , na mjesto na kojem se prave pauze kada se  rafting turom ekipe turista i avanturista spuštaju niz brzake Neretve. Najdominatniji vrh koji se pruža iznad  ovog prostora zove se Oštro. Nije on "moćan" zbog svoje nadmorske visine već zbog dominacije okolnim terenom što ga čini mističnim,  a pogotovo ako znate za priče da su ovaj teren nekada koristili  i šverceri duhana u doba stare i nove Jugoslavije.

Na njegovoj ugodnoj nadmorskoj visini, u dubini kanjona Rakitnice čeka vas pravo osvježenje. Naprosto, uživanje u zapanjujućem pogledu na netaknutu prirodu. U više navrata posjetili smo ovaj donji dio kanjona Rakitnice koji nam  dođe kao terapija,  mjesto gdje se misli bistre. Jer, tu se čovjek  stopi sa prirodom, naprosto postane dio nje.

Upravo ovo mjesto je ono na kojem uživam skriven od svega- kada mi treba mir od sveopšte buke savremenog svijeta.Sa ove stijene pruža se fantastičan pogled na  ušće  Rakitnice u Neretvu a zbog nepristupačnosti je skriveno  i ne baš često posjećeno što mu daje dozu mističnosti: zbog pogleda, zvukova, mirisa.

Tu  se Rakitnica bukvalno lomi,  žubori i  čuje se samo njen huk koji je, kad se tope snijegovi, toliko jak da ne čuješ ništa drugo. Moć nepredvidive prirode, okomite litice, bezbrojni vodopadi i kaskade, male skrivene pećine ljepota je koju krije ovaj dio kanjona Rakitnice. Dok se spuštamo u samu utrobu kanjona  sve misli zastaju, zaboraviš na sve i prepustiš prirodi da te vodi. Strme litice su pravi izazov za planinare i alpiniste.

 

 

O Rakitinici i njenom kanjonu

 Kanjon Rakitnice dugačak je 25 kilometara, a mjestimično dubok hiljadu metara. Rijeka je široka, u prvom dijelu kanjona oko 5 metara, u sredini, oko Kašića Luke oko 10 metara, a u tjesnacima, na nekoliko mjesta, sužava se na 2 metra. Usječen je između dvije visoke planine: Bjelašnice, 2067 m i Visočice, 1967 m. Nadmorska visina toka rijeke na početku kanjona je 1140 m, a na kraju, na ušću u rijeku Neretvu 320 m. Upravo posljednji dio kanjona je svojom divljinom, ljepotom i spektakularnim pejsažem, uz teškoću savladavanja vodenih i stjenovitih prepreka, stalnu prisutnost doživljaja kontrolisane avanture, još neotkrivenog i nenarušenog bisera prirode Bosne i Hercegovine.

Nakon Oštrog kanjon se malo širi, tek toliko da se može predahnuti između dva vira. Posljednjim kilometrima toka rijeka je dovršila oblikovanje kanjona i vizuelnu senzaciju pripitomljavajući oblike stijena i korita rijeke, napuštajući divljinu, autentičnu ljepotu u bliskom susretu sa civilizacijom.Viseći most na Rakitnici, nadomak ušća u Neretvu, nekada je spajao puteve za sela na obroncima Visočice i Bjelašnice, u blizini sela Kašići, a danas služi planinarima i ljubiteljima prirode da znaju da se kanjon i avantura Rakitnice završavaju.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!