[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/ostaci-covjeka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/100x73\/ostaci-covjeka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/ostaci-covjeka.jpg","size":"150.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ostaci drevnog čovjeka mogli bi otkriti nove podatke o razornoj vulkanskoj erupciji

 Arheolozi su u Italiji, u njenom južnom dijelu,  pronašli kostur drevnog čovjeka koji je umro u velikoj i razornoj vulkanskoj erupciji Vezuva daleke 79. godine, piše u nedjelju agencija dpa.

- Puno očekujemo od tog pronalaska - rekao je Francesco Sirano, direktor arheološkog parka Ercolano koji se nalazi južno od Napulja.

Prema njegovim riječima, pronalazak bi trebao bi dati uvod u posljednje sate zatrpanog grada Herkulaneja, koji se u to doba nalazio na mjestu današnjeg Ercolana.

Erupcija Vezuva 79. godine uništila je i Pompeje. Većina od 20.000 stanovnika koliko ih je tada živjelo u Pompeji, preminulo je od otrovnog plina iz vulkanskog kamenja. 

Kostur muškarca pronađen je s glavom okrenutoj prema moru, a vjeruje se da je bio u dobi između 40 i 45 godina. 

Naučnici pretpostavljaju da je bio u bijegu kada ga je zasuo užareni oblak vulkanskog pepela. Kako je pao na leđa, lako je moguće da je vidio posljednje prizore oblaka pepela koji ga je sustizao.

Do sada su na mjestu gdje je u vrijeme erupcije bila pješčana plaža pronađeni ostaci više od 300 ljudi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!