[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/corona-pasos-april2020-tw.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/corona-pasos-april2020-tw.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/corona-pasos-april2020-tw.jpg","size":"97.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Digitalne COVID potvrde prestale raditi, neki putnici morali su propustiti letove

Bez COVID potvrde kao dokaza o preboljenju bolesti COVID-19, vakcinisanju ili negativnom testu, životi mnogih postali su ograničeni u brojnim zemljama širom svijeta. Da se životi i onih s takvom potvrdom mogu itekako zakomplicirati, pokazala je jučerašnja situacija s mobilnom aplikacijom britanske nacionalne zdravstvene službe.

U samoj aplikaciji nalazi se COVID potvrda, a jučer je došlo do problema s radom aplikacije koja nije bila dostupna više od 3 sata. Kako je COVID potvrda obavezna za ulazak u avion, neki su putnici ne zbog svoje greške na kraju morali propustiti letove.

Iz NHS-a su objavili kako je tokom određenog vremena aplikacija s COVID potvrdom bila privremeno nedostupna zbog problema njihovih pružitelja usluga koji je uticao i na brojne druge organizacije.

Nakon što su počeli problemi s potvrdom, mnogi su na internetu kritikovali su navedenu situaciju te su izrazili zabrinutost da će propustiti svoje letove, a novinarka Caroline Frost tvrdi da joj se upravo to i dogodilo. Šta će se dešavati u budućnosti s ovim vidom prikazivanja dokaza, ostaje da se vidi, a sigurno je, da problemi neće nestati tek tako, već se se oni s opterećenjem možda i više javljati. 

Ova situacija upozorenje je za sve osobe koje koriste digitalne potvrde te bi bilo dobro uvijek imati neku rezervnu opciju kao papirnate potvrde, ali i snimke zaslona same potvrde tako da, u slučaju da aplikacija otkaže poslušnost, potvrda bude dostupna među fotografijama, kako se ne bi stvarali ovakvi ili slični problemi prilikom ulaska na avione ili na mjesta gdje je potvrda potrebna.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!