[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/isplori-logo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/100x73\/isplori-logo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/isplori-logo.jpg","size":"227.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Osnivačka skupština Saveza pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u FBiH

Međunarodni sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova „Isplori2018“, bit će mjesto na kojem će se 08.maja 2018. godine u 11:00h održati Osnivačka skupština Saveza pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u FBiH. Rezultat je to inicijative kantonalnih saveza pedagoga fizičke kulture iz Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, a uz podršku i Saveza Srednjebosnaskog kantona i Kantona Sarajevo.

Tokom svečane osnivačke skupštine Saveza, predstavit će se Statut, aktivnosti i osnovni ciljevi Saveza.  Očekuje se veliki broj gostiju, kako kolega iz struke, tako i ostalih gostiju sa fakulteta sporta širom FBiH. Osnivačkoj skuptini trebali bi, prema najavama, prisustvovati i  ministri obrazovanja ZDK, KS, USK, SBK koji su izrazili želju za boljom i čvršćom saradnjom sa Savezom.

.„Velika nam je čast i zadovoljstvo najaviti formiranje Saveza pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u FBiH čiji je glavni i osnovni cilj zalaganje za podizanje društvenog statusa tjelesne i zdravstvene kulture i odgoja u predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim odgojnim institucijama. Pedagozi su jako bitni u svim oblastima, pa tako i u tjelesnom odgoju. Možda do sada praksa i nije bila takva, međutim, mi kao Savez ćemo pokušati  vratiti struku na njeno mjesto i upravo smo sajam sporta „Isplori2018“ prepoznali kao pravo mjesto odakle ćemo krenuti ka ispunjenju tog cilja. Tim prije što smo prepoznali značaj ove manifestacije kako u BiH, tako i u regionu. Iskreno se nadamo da će nam se u ovoj našoj namjeri pridružiti i kolege iz svih ostalih kantona, očekujemo njihove prijedloge i ideje da bi što bolje mogli uraditi svoj posao. Osnovni motiv su nam djeca i zabrinjavajući podaci o razvoju naše djece, njima je neophodna fizička aktivnost i kretanje“ izjavio je pri Savezu Amir Muminović.

Osnovni ciljevi i aktivnosti Saveza su afirmacija pozitivnih dostignuća tjelesnog i zdravstvenog odgoja, tjelesnih vježbi u sportu, povezivanje svih pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja u jednu organizaciju radi lakšeg ostvarivanja programskih ciljeva. Savez će se i zalagati za ostvarivanje programske orijentacije nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskom ustanovama, za osavremenjavanje i planiranje godišnjih nastavnih programa tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i programe sporta i sportske rekreacije pogotovo u pogledu racionalizacije raspoloživog vremena i vježbanja, podizanja efikasnosti rada u cilju uključivanja svih učenika. Savez želi biti u mogućnosti davati prijedloge i  sugestije u izradi nastavnih planova i programa, poticati na odgovornost u radu stručnih kadrova, što će doprinijeti i zaštiti ugleda struke.

„Puno je toga što možemo uraditi od poticanja i organizovanja sporta u školama, unapređenja sistema školskih takmičenja, aktivnosti učestvovanja u kreiranju politike sporta, podržavanju asocijacija i okupljanja mladih u sportu posebno u borbi protiv konzumacije droga i jačanja svijesti da se kroz sportske aktivnosti mladi uče rješavanju konfliktne situacije mirnim i nenasilnim putem, promicanje vežbanja i sporta kao temelja unapređenja zdravlja i zdravog načina života, razvijanje nauke i naučno - istraživačke djelatnosti u sportu, poticanje i organizovanje stalnog i stručnog usavršavanja svojih članova pedagoga,“ kaže Muminović.

Prema njegovim riječima, dokazano je da rana stimulacija djece na bavljenje sportom utiče na razvoj sinapsi u mozgu, a sinapse utiču na bolje pamćenje i produktivnije učenje kod djece. Evropska unija dala je preporuku da djeca imaju 180 minuta tjelesne aktivnosti sedmično, dok kod nas taj prosjek iznosi 90 minuta  sa izuzetkom ZDK i KS koji su uveli i treći čas fizičkog od prvog do petog razreda, pa fizička aktivnost djece u školama iznosi 120 minuta .. Cilj je jasan - imati više časova i više tjelesne aktivnosti!!!

Podijelite ovaj članak!