[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/jupiter-aurora.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/100x73\/jupiter-aurora.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/06\/jupiter-aurora.jpg","size":"61.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Oktrivene nove aurore na Jupiteru

Svijetleći fenomen snimila je NASA-ina letjelica Juno, pomoću ultraljubičastog spektzografa (UVS), a karakteristični svijetli prstenovi tog fenomena širili su se velikom brzinom između 3,3 i 7,7 kilometara u sekundi. 

Naučnici sa istraživačkog instituta Southwest (SwRI), gdje je navedeni instrument letjelice i napravljen, kažu da su ove aurore nastale formiranjem nabijenih čestica koje dolaze iz Jupiterove ogromne magnetosfere. 

-Mislimo da dolaze s mlionima kilometara udaljenosti od Jupitera, odnosno granice Jupiterove magnetosfere i nadolazećeg solarnog vjetra. Kad nabijene čestice solarnog vjetra dosegnu Jupiter, one reagiraju s njegovom magnetosferom na način koji se još uvijek u potpunosti ne razumije - stoji u saopćenje ovog instituta. 

Za razliku od Zemlje, Jupiterova magnetosfera je oko 20.000 puta jača, što dalje implicira da Jupiter može odbijati nadolazeći solarni vjetar na udaljenosti i do šest miliona kilometara od površine planete. 

Ono što je UVS snimio, jeste interakcija Jupiterove plazme sa solarnim vjetrom, a ta interakcija je izazvala pojavu prstenastih svjetlosti, koje se još naziva Kelvin-Helmholtzovim nestabilnostima i koje putuju duž Jupiterovih magnetskih linija. 

Isto tako, novootkrivene aurore mogu biti i rezultat dnevnih događanja magnetskog spajanja, tokom kojih se događa konvergencija, preslagivanje i spajanje međuplanetarnih magnetnih polja.

Naučnici ipak, još uvijek ne razumiju u potpunosti kakvu ulogu solarni vjetrovi imaju u nastajanju aurora na Jupiteru. 

Studija o novootkrivenim Jupiterovim aurorama objavljena je u naučnom časopisu Geophysical Research: Space Physics.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!