[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/lg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/lg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/lg.jpg","size":"63.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

LG prvi veliki igrač koji se povlači sa tržišta

Odluka da se povuče ostavit će upraženjeno oko 10 posto tržišta u SJevernoj Americi, gdje je treći po snazi i gdje će se za taj dio tržišta boriti Samsung i Apple. 

- U SAD-u LG je ciljao tržište uređaja srednjih do nižih cijena i to znači da će Samsung, koji ima umjerenije cijene od Applea, biti u boljoj poziciji privući korisnike LG-a - kazao je Ko Eui-young, analitičar u Hi Investment & Securities.

LG-ov odjel pametnih telefona bilježi gotovo šestogodišnje gubitke u vrijednosti od ukupno 4,5 milijardi dolara. 

Napuštanjem ovog tržišta, omogućit će LG-u da se fokusira na druga područja, kao što su dijelovi za električne automobile, pametne kuće i povezani uređaji, navodi se u saopćenju kompanije. 

U neka bolja vremena, LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije, a na vrhuncu 2013. godine bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona odmah iza Samsunga i Applea. 

Na silaznu putanju su krenuli, makar prea mišljenju analitičara, zbog nedovoljnog znanja kako da pariraju novim kineskim konkurentima. 

Trenutni globalni udio LG-ija tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 miliona pametnih telefona dok je Samsung plasirao 256 miliona, gdje se vidi drastična razlika. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!