[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/l-c2aa87a8d0af0509cd565421f852dc45.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/100x73\/l-c2aa87a8d0af0509cd565421f852dc45.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/l-c2aa87a8d0af0509cd565421f852dc45.jpg","size":"118.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

OIEiEK: Velika zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) zaključio je ukupno 120 ugovora o otkupu električne energije u razdoblju primjene Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju obavezujućih ciljeva za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, odnosno od lipnja do rujna ove godine.

Od ukupnog broja sklopljenih ugovora, 76 ugovora je zaključeno u srpnju, dok su 44 ugovora zaključena u rujnu. Ukupna instalirana snaga postrojenja za koja su zaključeni ugovori iznosi 10,216 MW, dok očekivana proizvodnja iz ovih postrojenja iznosi 15.324,750 MWh.

"Potpisani ugovori odnose se na postrojenja primarnih izvora solarne energije, hidroenergije i energije biogasa od kojih Operator za OIEiEK vrši otkup po referentnim otkupnim cijenama. Zahvaljujući povećanju obavezujućih ciljeva za korištenje OIE, od mjeseca lipnja, došlo je do povećanja broja priključenih elektrana na elektroenergetsku mrežu, a time i povećanja udjela OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije", izjavio je direktor Operatora za OIEiEK Edim Memić.

Iako je istekom Akcijskog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, Operatoru za OIEiEK onemogućeno sklapanje ugovora o otkup električne energije po garantiranim otkupnim cijenama, Operator za OIEiEK bilježi veliku zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije.

"Povećanom interesu za ulaganje u ovaj sektor doprinosi svakako i najava novog zakona, a time i najava uspostava sustava prosumera, što će omogućiti građanima i privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije", ističe Memić.

Pozitivno poslovanje Operatora za OIEiEK, kao i pozitivan trend ulaganja u obnovljive izvore energije, iskazani su polugodišnjim Izvješćem o radu Operatora za OIEiEK koji je usvojio Upravni odbor Operatora za OIEiEK, čime je ispunjena zakonska obaveza Operatora za OIEiEK.

"U prvih šest mjeseci 2022. godine u Federaciji BiH je proizvedeno ukupno 242.785 GWh električne energije iz obnovljivih izvora energije, iz ukupno 414 postrojenja priključenih na elektroenergetsku mrežu, što je povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u odnosu na 2019. i 2020. godinu", izjavio je predsjednik Upravnog odbora Operatora za OIEiEK Frano Glavaš.

Prema podacima Operatora za OIEiEK, u prvoj polovici 2022. godine zabilježen je i povećan interes kvalificiranih proizvođača za izdavanje garancija porijekla električne energije u svrhu dokazivanja opskrbljivačima i krajnjim kupcima da je porijeklo električne energije koja je proizvedena u njihovim postrojenjima iz obnovljivih izvora energije.

Jedan od stimulansa za kvalificirane proizvođače, a koji nisu ostvarili pravo na otkup električne energije po garantiranim otkupnim cijenama, svakako su garancije porijekla koje istima omogućavaju lakšu prodaju električne energije na otvorenom tržištu električne energije, gdje je potražnja za "zelenom energijom" u stalnom porastu, priopćeno je iz OIEiEk-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!