[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/aw.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/aw.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/aw.jpg","size":"64.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Odluka CAS - kraj pravila o finansijskom fer-pleju

Sud za sportsku arbitražu (CAS) donio je u ponedeljak odluku kojom se ukida kazna koju je Mančester sitiju izrekla Evropska fudbalska federacija (UEFA). UEFA je Mančester sitiju izrekla dvogodišnju suspenziju iz evrospkih kupova i na to dodala novčanu kaznu od 30 miliona eura. Odlukom CAS po žalbi Mančester sitija, kazna je preinačena na novčanu kaznu od deset miliona eura.

Mančester siti zadovoljan je ovom odlukom, UEFA je dala blago saopštenje, a brojni ljudi iz svijeta fudbala reagujući na ovu odluku iznose stav da je odluka CAS priličan udarac na UEFA pravilo o finansijskom fer-pleju.

Sportski urednik BBCDen Roan ocijenio je da je ovo "najveći rezultat Mančester sitija u sezoni" i dodao da odluka CAS "dovodi kredibilitet UEFA pravila o finansijskom fer-pleju u veliku sumnju".

Njegov kolega, Sajmon Stoun slaže se da je ovo velika pobjeda za Mančester siti i da opravdava "optimizam Pepa Gvardiole prije i posle meča sa Brajtonom, ali da je sa UEFA i cijeli koncept finansijskog fer-pleja, kao i ideju o jednakosti klubova veliki udarac".

Geri Linaker rekao je da "je jako teško videti način na koji će pravilo o finansijskom fer-pljeu opstati nakon ovoga" i da je "teško zamisliti kako će se UEFA oporaviti od posljedica ove odluke CAS".

Ima i onih koji se ne slažu sa stavom da je ovo kraj ideje o finansijskom fer-pjelu.

Urednik fudbalske rubrike Tajmsa Henri Vinter pozvao se na dio saopštenja UEFA u kome se navodi da je pravilo o finansijskom fer-pleju do sada štitilo manje klubove i da UEFA od njega ne odustaje i dodaje da je ovo težak udarac za cijelu ideju, ali ne i njen kraj.

Stjuart Brenan, zadužen za praćenje Mančester sitija u Mančester ivening njuzu naveo je da je smiješno smatrati da je ovo kraj pravila o finansijskom fer-pleju:

"Naravno da nije tako. Kada neko bude oslobođen optužbi za neki zločin to ne znači da taj zakon prestaje da važi. UEFA samo treba da prilagodi pravilo o finansijskom fer-pleju kako bi ono zapravo služilo svrsi".

izvor:sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!