[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/258829539.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/100x73\/258829539.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/258829539.jpg","size":"94.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Odbačene zaštitne maske i rukavice završavaju u okeanima i morima

Maske su potrebene kako bi se smanjilo prenošenje infekcije Covid-19, no u isto vrijeme su se pokazale kao opasne za životinje u prirodi. Otkako je njihovo nošenje postalo obavezno, jednokratke hirurške maske se bacaju na trotoare i plaže, te time završavaju u morima, okeanima, jezerima i rijekama. 

Ljudi zaboravljaju ili ne znaju da tankom zaštitnom sloju treba stotine godina kako bi se razgradio. 

- Hirurške maske neće tako skoro izaći iz upotrebe, a kad ih odbacimo mogu štetiti okolišu i životinjamarekao je Ashley Fruno iz grupe za zaštitu životinja PETA.

Članovi ove grupe su primijetili su makakije kako žvaču iznošene i bačene maske u brdima iznad Kuala Lumpura, glavog grada Malezije, a naravno, žvakanje maske majuna može ugušiti. 

Veliku pažnju medija u Britaniji, zaokupiralo je spašavanje galeba koji se sapleo od traku hirurških maski. U toj situaciji je proveo sedmicu dana, a kada su ga primijetili bio je nepokretan ali živ, a spas mu je stigao u posljednji trenutak. 

No, zasigurno je najveću problem u vodi, jer odbačene maske i rukavice od gume ili lateksa i ostala zaštitna oprema pronalaze put do mora i rijeka. 

- Više od milijarde i po hirurških maski prošle je godine završilo u okeanima i na taj način mora zagadilo s dodatnih 6200 tona plastike- kazali su članovi grupe za zaštitu okoliša OceansAsia.

 

Dokaz da maske u moru postoje, jeste nedavno otkriće u Brazilu, kada su kod uginolog pingivina jednu pronašli u želucu, dok je u blizini MIamija, zbog zapleća u masku uginula riba napuhača.

- Maske i rukavice posebno su problematične za morska stvorenja -kaže George Leonard, glavni naučnik u američkoj nevladinoj grupi Ocean Conservancy.

- Kad se ta plastika razgrađuje u okolišu, raspada se na manje čestice - rekao je Leonard, istovremeno upozoravajući da one često ulaze u prehrambeni lanac i utječu na cijeli ekosistem.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!