[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/66666666666.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/100x73\/66666666666.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/66666666666.jpg","size":"96.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Od "nevidljive" na svjetskim platformama, BiH sve poželjnija turistička destinacija

Bosna i Hercegovina postaje sve poželjnija turistička destinacija nakon što je bila “nevidljiva” na svjetskim turističkim platformama.

To je u izjavi za Fenu potvrdio direktor USAID-ovog ekonomskog odjela Karl Wurster poslije skupa u Sarajevu na kojem su Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i USAID promovirali ovogodišnju nagradu “Zvijezda turizma”, koju je Komora dodjeljivala i dosad, ali ovog puta će biti uručena za zasluge u deset kategorija umjesto u dosadašnjih 6-7.

- BiH je bila nevidljiva na međunarodnoj sceni, a kampanja koja se sad realizira na Tripadvisoru; evo samo od januara do danas, dokaz je šta sve može biti promijenjeno. Brojevi pregleda i rezervacija su na nivou ovih par mjesece isti kao i 2019. godine. BiH je od nevidljive destinacije došla do toga da bude veoma atraktivna, prepoznatljiva, fascinantna i vrlo interesantna potencijalnim turistima i posjetiteljima - rekao je Wurster.

Nakon apliciranja zainteresiranih učesnika, nagrada “Zvijezda turizma” će ove godine u Bosni i Hercegovini biti dodijeljena u septembru, a o dobitnicima će odlučivati komisija čiji članovi će biti iz Privredne komore, USAID-a i stručnjaci odgovarajuće oblasti iz akademske zajednice.

Wurster kaže da je suština USAID-ove pomoći Privrednoj komori bila i u unapređenju ove nagrade.

- Ono na čemu s Komorom također radimo je i da proces dodjele bude što transparentniji, kao i da se vodi računa o određenim standardima kao što su ekološka održivost, uključenost žena i drugih kategorija. Zaista se nadamo da će ova sjajna nagrada iznjedriti promociju svih aktera turističkog sektora širom Bosne i Hercegovine, ne samo onih koji budu nagrađeni. Dobitnicima će svakako to biti veliko priznanje za dosadašnji rad, ali i motivacija svim drugima iz ovog sektora da rade na onome što je njihov proizvod, približe se onima što dobiju nagradu, a jedne godine i sami budu nagrađeni - riječi su Karla Wurstera.

Unapređenje turizma donosi korist koja se prelijeva i na druge sektore, veće prihode i doprinos ekonomskom rastu te otvaranju radnih mjesta, poručuje on.

Mirko Šantić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, naglašava da će “Zvijezda turizma” zasigurno biti dobar alat za promociju svih destinacija i grana domaćeg turizma.

 -Bit će priznanje svima koji su u prošloj godini uradili jako dobar posao; oni će vidjeti da iza njih stoji neko i prepoznaje njihov učinak: bit će to poticaj da i u narednom periodu krenu putem kreativnosti i izvrsnosti u turizmu, što nas zasigurno stavlja na svjetske mape turističkih destinacija - rekao je Šantić.

U partnerstvu s USAID-om, koji je angažirao njegov projektni tim za izradu strategije o turizmu Bosne i Hercegovine, Privredna komora se uključila kao partner koji je objedinio realni sektor u turizmu te je prije izrade strateških dokumenata urađeno istraživanje iz kojeg, po Šantićevim riječima, proizilazi da BiH nije prepoznata turistički na svjetskim mapama.

Zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje je izdvojilo novac, “krenuli smo s najvećom svjetskom turističkom platformom Tripadvisor u dvije kampanje, zimsku i proljetno-ljetnu”, ističe potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Po njegovim riječima, to je dalo veoma dobre rezultate posjećenosti bh. destinacija s veoma zanimljivih tržišta – Njemačke, Turske, Srbije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

- I baš na tim tržištima je Bosna i Hercegovina prepoznata, prvenstveno u smislu outdoor turizma, a kasnije i svega onoga što zemlja ima od kulturno-povijesnih destinacija - Šantićeve su riječi.

U uvodnom dijelu današnjeg skupa, Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, naglasio je značaj partnerstva Projekta i Privredne komore FBiH te same nagrade “Zvijezda turizma”.

U partnerstvu je rađeno i na strategiji razvoja turizma, o kojoj konačnu riječ treba da kaže Federalni parlament, a cilj je jačanje koristi od turističke djelatnosti za sve njene aktere, odnosno prihoda za privredu.

Način za to je rad na unapređenju turističke ponude i proizvodnje, kazao je Osta, dok je za nagradu “Zvijezda turizma” naveo da prepoznaje inovativni aspekt i pomoć firmama te organizacijama, novim u turističkoj djelatnosti. Osim toga, nagrada daje i smjernice za unapređenje turističkog poslovanja i aktivnosti.

Krajnji cilj je ispričati svijetu dobru priču o Bosni i Hercegovinu i njenoj turističkoj ponudi, poruka je svih aktera današnjeg skupa, među kojima se uime svjetske platforme Tripadvisor, video-linkom javio i Justin Reid, direktor za medije, hotele i razvoj.

On je ukazao na ogroman broj pregleda na toj online platformi u aprilu, nakon januara ove godine, kada o BiH nije bilo puno podataka mada je januar bio veoma sličan i za druge zemlje u 2021. i 2022., što je posljedica pandemije.

 - Pregledi, računajući april, govori da se ljudi sve više interesuju za Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju – zaključio je Reid uz napomenu da je najviše online pregleda bilo iz Njemačke, Velike Britanije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

On napominje da titula najbolje turističke destinacije na platformi Tripadvisor donosi velike pogodnosti, što pokazuje i primjer Dubaija, ali i Slovenije odnosno raftinga na rijeci Soči u toj zemlji, koji je s 18. mjesta dospio na mnogo višu poziciju poslije određenog perioda.

Iza nagrade “Zvijezda turizma” stoji veoma mnogo posla, zahtijeva i unapređenje aktivnosti kao dokaz da je neko zaslužuje, zaključio je Justin Reid.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!