[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/mmf-sastanak.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/100x73\/mmf-sastanak.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/mmf-sastanak.jpg","size":"84.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Očekivanje MMF-a da će doći do 'poravnanja' između entiteta

Mistrica finansija Republike Srpske (RS) Zora Vidović razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Martinom Petrijem i rezidentnim šefom MMF-a Endrju Džuelom o reformskim procesima koje RS uspješno realizuje u skladu sa mjerama definisanim Programom ekonomskih reformi.

- Očekivanja misije MMF-a su da će u što skorije vrijeme doći do rješenja problema oko poravnanja između Republike Srpske i Federacije BiH, te da će buduća raspodjela biti automatizovana i zasnovana na krajnjoj potrošnji – saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija. 

Najviše pažnje tokom razgovora je posvećeno stanju u javnom sektoru, reformi sektora zdravstva, reformi upravljanja javnim preduzećima, te planovima u pogledu sistema raspodjele prihoda od indirektnih prihoda. 

Vidović je izjavila da su mjere i aktivnosti definisane Programom ekonomskih reformi sveobuhvatne, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da na njihovoj realizaciji intenzivno rade i Vlada RS-a i sve relevantne institucije RS, koje imaju tehničku podršku međunarodnih finansijskih institucija.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!