[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/hongkong.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/100x73\/hongkong.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/hongkong.jpg","size":"149.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Hong Kong će dati 1.170 eura svakom punoljetnom stanovniku

Hong Kong je obećao da će svakom punoljetnom stanovniku dati  1.170 eura kako bi im olakšali ekonomske poteškoće izazvane epidemijom koronavirusa i demonstracijama.

Ove subvencije su samo jedna u nizu hitnih mjera predstavljenih nakon rasprave o budžetu u srijedu, piše The Independent.

Oko sedam miliona ljudi će dobiti ovaj novčani iznos.

- Ekonomija Hong Konga je suočena s velikim izazovom ove godine. Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam da damo svakom punoljetnom stanovniku Hong Konga 10.000 hongkonških dolara (1.170 eura) kako bi s jedne strane unaprijedili lokalnu potrošnju, a s druge strane olakšali ekonomske poteškoće stanovnicima - kazao je ministar finansija Paul Chen.

Hong Kong je već osnovao fond za pomoć, za podjelu novčanih sredstava za firme i sektore na koje je Covid-19 imao negativan uticaj.

Javni život u ovoj regiji teško je pogođen epidemijom virusa, koji je od 25. februara zarazio 81 osobu, a dvoje je preminulo.

Restorani i javni prostori, poput biblioteka, muzeja i sportskih centara, zatvoreni su do daljnjeg, dok je turizam između Kine i Hong Konga također pretrpio zbog ograničenja putovanja.

Epidemija koronavirusa je uslijedila nakon višemjesečnih nasilnih demonstracija protiv vlade, a grad je doživio žestoku paralizu aktivnosti u ovom periodu. 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!