[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/jahorina0602.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/jahorina0602.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/jahorina0602.jpg","size":"67.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

OC Jahorina i ove godine planira uvođenje brojnih novina

 Zahvaljujući novim projektima Jahorina zimsku ski sezonu 2021/22 dočekuje najspremnija i sa do sada najboljom ponudom za skijaše i ljubitelje zime na planini. Konkretno ovog ljeta se gradi čak pet novih instalacija koje će kapacitet skijališta povećati za duplo, za čak 9.500 skijaša na sat.

- Kada završimo sve ove projekte Jahoirna će biti broj jedan  ski centar u ovom delu Evrope -  kazao je za Fenu povodom nastupajuće zimske sezone direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Ljevnaić ističe da je najvažniji projekt i značajna investucija na kojoj se radi najsavremenija gondola na najfrekventijoj lokaciji Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

- Njen polaz i izlaz će kreirati poznata italijanska dizajnerska kuća Pinifarina. U polaz će biti smeštena sva prodajna mjesta i drugi prateći sadržaji, a izlaz će biti povezan toplom vezom sa Olimpijskim barom -podvukao je.

 U toku su, naglašava direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić, i finalni radovi na izgradnji šestosjeda Rajska dolina koji je smješten u gornji dio planine – čuvenu Rajsku Dolinu.

 - Izgradnjom ovog šestosjeda čiji je kapacitet 2.400 skijaša na sat će se smanjiti gužva na najfrekventnijoj lokaciji na planini u skijaši će imati priliku da uživaju u skijanju na najbajkovitijem dijelu Jahorine - kazao je Dejan Ljevnaić.

Ističe da je u toku je i prebacivanje instalacije šestosjed Poljice sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat u naselje Trnovo, gdje su prethodno izvršeni radovi na uređenju terena. Ovaj dio Jahorine dobija i nove ski staze koje će biti prekrivene sistemom osnježavanja ali i ski vrtić sa pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmalđe. Također će i Rajska dolina biti upotpunjena sa dva ski lifta, koji će prevoziti skijaše skroz do polaza staze Spust gdje se 1984. godine održalo olimpijsko takmičenje. Kapacitet ove dvije instalacije je ukupno 1.950 skijaša na sat.

Olimpijski Centar Jahorina i ove će godine ako bude potrebe vršiti osnježavanje ski staza.Tako da će već postojeći Technoalpin sistem osnježavanja dobiti nadogradnju na sedam kilometara ski staza. U planu je da se izvrši ugradnja 29 uređaja od čega 15 lansera i 14 sniježnih topova. Implementacijom ovog projekta Jahorina će imati ukupno 18 kilometara ski staza prekrivenih sistemom za vještačko osnježavanje.

- Izgradnjom novog sistema osnježavanja na kojem treutno radimo kapacitet osnježenih staza na Jahorini će se povećati  za 50 posto. Jako je bitno da skijaši imaju sigurnost u skijanje na Jahorini bez obzira na vremenske uslove a zahvaljujući sistemu osnježavanje to im možemo obezbjediti-istakao  je direktor OC Jahorina Ljevnaić.

 On također podsjeća da će ski staza  koja nosi naziv najboljeg tenisera Novaka Đokovića dobiti osvetljenje.

- Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljena upravo ove ski staze dužine 1.000 metara koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu na ukupno pet kilometara ski staza za noćno skijanje - kazao je on.

Ljevnaić ističe i da će polazna stanica dvosjeda Ogorjelica, koja je najveći podsjetnik na period Olimpijade, dobiti novi moderniji izgled.

Među novim sadržajima ističe se i adrenalinski sadržaj, smješten na vrhu Jahorine, zip line dužine 250 metara, koji prelazi najatraktivnijim dijelom Jahorine i omogućava gostima da uživaju u nestvarnom pogledu i doživljaju leta nebom iznad velikog jezera.

Kad je riječ o cijenama karata Ljevnaić naglašava da se i ove godine organizuje pretprodaja ski karata sa popustom od 15 posto za šestodnevne ski karte i više. Pretprodaja je krenula  15. septembra a izmjena u odnosu na prethodne godine je što će pretprodaja trajati sve do 1. novembra. Cijena sezonske ski karte sa pretprodajnim popustom će biti 947,75 KM.

- Mislim da smo kao Olimpijski centar Jahorina upravo zato i postigli dobar rezultat. Planiranje, dobro predviđanje situacije dovodi do rezultata. Pažljivo smo planirali svaku našu investiciju upravo sa ciljem obezbjeđivanja sigurnosti skijašima i smatram da smo u tome uspjeli. Za nas je najvažnije da uradimo sve što možemo da ljudima obezbijedimo bolji život. Uložili smo u sistem osnježavanja koji garantuje više od 130 dana skijanja godišnje. Investirali smo i u ljetne sadržaje i zabilježili povećanje za 3.000 odsto u odnosu na baznu sezonu - podvukao je na kraju razgovora za Fenu direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!