[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/121219-slika-obiljezen-prvi-dan-znanosti-u-federaciji-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/100x73\/121219-slika-obiljezen-prvi-dan-znanosti-u-federaciji-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/121219-slika-obiljezen-prvi-dan-znanosti-u-federaciji-bih.jpg","size":"488.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Obilježen prvi Dan znanosti u Federaciji BiH (VIDEO)

U povodu Dana znanosti izaslanstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, predvođeno ministricom Elvirom Dilberović, položilo je cvijeće na spomenik nobelovca Vladimira Preloga u mostarskom Parku nobelovaca.

Ministrica Dilberović podsjetila je da je odlukom Vlade FBiH 12. prosinca, dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, proglašen Danom znanosti u Federaciji BiH.

- Po prvi put obilježavamo Dan znanosti u Federaciji BiH. Mislimo da je ovo najbolji način da odamo počast ljudima koji su živjeli za nauku i za otkrića, da potaknemo današnju omladinu i da uputimo poruku kako nauka ne pozna ni ime, ni prezime, ni etnicitet, ni religijsku pripadnost. Nauka je nešto što doprinosi razvoju cijeloga društva - kazala je ministrica Dilberović.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, putem županijskih ministarstava obrazovanja, preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da na Dan znanosti dio nastave posvete nobelovcu Vladimiru Prelogu te općenito značaju znanosti.

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 1906. godine gdje je živio do 1915. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a diplomu inženjera kemije stekao je 1928. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i doktorirao.

Od 1935. do 1942. godine radio je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je prihvatio poziv nobelovca Lavoslava Ružičke i otišao u Zurich, na Saveznu tehničku školu (ETH), gdje je od 1942. bio privatni docent, od 1947. izvanredni, a od 1950. redoviti profesor organske kemije. 1957., nakon odlaska Ružičke u mirovinu, preuzeo je predstojništvo Laboratorija za organsku kemiju (1957–65).

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj znanstveni rad, a kruna je Nobelova nagrada za kemiju, za istraživanja stereokemije organskih molekula i reakcija, koju je 1975. podijelio s britanskim znanstvenikom J. W. Cornforthom.

Umro je u Zurichu 1998. godine.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!