[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/280121-agencija-za-ravnopravnost.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/100x73\/280121-agencija-za-ravnopravnost.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/280121-agencija-za-ravnopravnost.jpg","size":"57.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Obilježen evropski Dan zaštite podataka

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Dragoljub Reljić izjavio je da će fokus Agencije u ovoj godini biti na donošenju novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, ratifikaciji Konvencije 108+ koja se smatra evropskim temeljem privatnosti te donošenju pravilnika koji se odnose na unutrašnju organizaciju te agencije.       

Agencija je danas, dvanaestu godinu zaredom, obilježila 28. januar, evropski Dan zaštite podataka ili Dan privatnosti, čija je svrha podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, kao temeljne vrijednosti svakog demokratskog društva i bitnog aspekta ljudskih prava.

- Postavili smo ambiciozne ciljeve za ovu godinu, a prvi i najvažniji je donošenje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizacijii i pridruživanju preuzeli smo obavezu da zaštitu ličnih podataka uskladimo sa pravom EU, odnosno evropskim zakonodavstvom i drugim međunarodnim konvencijama. To je urađeno 2006. godine, ali je u međuvremenu Evropski parlament donio nove propise i poboljšao zaštitu ličnih podataka svih svojih građana - podsjetio je Reljić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Nova EU pravila o zaštiti podataka obuhvataju Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR), Policijsku direktivu o prijenosima podataka u svrhu rada policije i pravosuđa, te moderniziranu Konvenciju 108+.

Što se tiče novog zakona, dodao je Reljić, on je pripremljen i Agencija je učestvovala u radnoj grupi koja ga je pripremila. Reljić očekuje da će u februaru biti na Vijeću ministara BiH, a u martu u komisijskoj fazi u parlamentarnoj proceduri. Zakon će propisati mnoga nova rješenja, kao i obaveze kontrolorima i samoj Agenciji. 

Pomoćnica direktora Sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar Samira Čampara je kazala da je Agencija tokom prošle godine zaprimila 168 prigovora nosilaca ličnih podataka i od toga je riješeno 108 prigovora, kao i 30 prigovora iz 2019. godina.  

Čampara je istakla da je lani po prijavama građana pokrenut 101 postupak po službenoj dužnosti, s tim što je Agencija riješila skoro sve postupke, osim 18, te dodala da je riješeno 36 postupaka iz prethodne godine.

- Zbog nedostatka kapaciteta Agencije, svi postupci se ne mogu riješiti u toku tekuće godine, tako da se mnogi od njih prenesu u narednu - rekla je Čampara.  

Navela je da Agencija po zahtjevima različitih subjekata izdala 142 stručna mišljenja, od kojih su 22 data na zakonske i podzakonske akte.

- Po zahtjevima fizičkih lica, ali i drugih subjekata, dato je 108 odgovora umjesto mišljenja i izvršena su u 86 slučajeva upućivanja na službenu web stranicu - rekla je Čampara i dodala da je u ovom segmentu Agencija izdala 334 akta.

Čampara je navela da je Agencija u toku prošle godine izdala 10 prekršajnih naloga, te istakla da je Sud BiH donio isto toliko presuda po tužbama protiv rješenja Agencije, od kojih je u devet slučajeva Sud potvrdio odluku Agencije.

 - Protiv naših rješenja pred Sudom BiH pokrenuto je 17 postupaka, a vođeno je i šest prekršajnih sudskih postupaka, gdje su uglavnom potvrđene odluke Agencije - rekla je Čampara.

U toku prošle godine, navela je ona među ostalim, Agencija je zaprimila više od 400 poziva na "help desk", gdje su građanima pružane informacije vezane za zaštitu ličnih podataka. 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!