[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/nsrs-948847h.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/100x73\/nsrs-948847h.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/nsrs-948847h.jpg","size":"138.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

NSRS - Izabrani delegati za Dom naroda PSBiH, četiri delegata iz SNSD-a

Savez nezavisnih socijaldemokrata imat će četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a jednog Srpska demokratska stranka, odlučeno je glasanjem u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) za delegate za Dom naroda (PSBiH) iz reda srpskog naroda.

Kako je nakon pauze u zasjedanju kazao predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija, glasanju su pristupila 83 narodna poslanika (svi poslanici 11. saziva), te su evidentirana 82 važeća i jedan nevažeći glasački listić.   

Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, a iz SDS-a Želimir Nešković.

Inače, Dom naroda PSBiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz FBiH, a trećina - pet Srba delegati iz RS.

Na usvojenom dnevnom redu Prve posebne sjednice je i izbor potpredsjednika NSRS.

Kako je na početku sjednice kazao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, sa dnevnog reda povučena je tačka o izboru delegata u Vijeće naroda RS, jer je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) izdala saopćenje po kojem rok za žalbu na izbor delegata istekao sinoć.

Stevandić je kazao da će zbog toga druga posebna sjednica Narodne skupštine biti održana danas u 9.30 sati, a na njenom dnevnom redu bit će izbor delegata u Vijeće naroda.

Na početku sjednice zakletve su položili narodni poslanici Nebojša Drinić, PDP (nije bio prisutan na Prvoj konstutivnoj sjednici), Tanja Vukomanović, PDP (umjesto Draška Stanivukovića) i Mirjana Orašanin, SDS (umjesto Ljubiše Petrovića).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!