[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/priznanja-inovatori.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/100x73\/priznanja-inovatori.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/priznanja-inovatori.jpg","size":"396.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Novi uspjeh bh. inovatora - Dva pehara, četiri zlatne i dvije srebrene medalje

Na završenoj izložbi inovacija Inovamak u Skoplju, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su, za šest inovacija – dva pehara, četiri zlatne i dvije srebrene medalje.

Upravo jubilej Asocijacije potakao je makedonske kolege da joj dodijele pehar, ne samo zbog godišnjice nego zbog plodotvorne 15-godišnjice saradnje.

Drugi pehar dobio je Husein Hujić, jedan od osnivača Asocijacije i aktera ove saradnje. Međutim, na izložbi Inovamak 2019. Hujić je bio u funkciji generalnog direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, sa zadatkom da uruči najviše priznanje IFIA, Memorijalnu medalju, Stevi Pendarovskom, predsjedniku Republike Sjeverna Makedonija, a zlatnu medalju autoru najbolje inovacije.

Tri članice međunarodnog žirija, sve tri s visokim akademskim zvanjima, donijele su pomalo začuđujuću odluku -  zlatne medalje dodijelile su muškarcima, srebrene ženama! Kako god, zlatne medalje su dobili Borko Babalj, iz Trebinja, za „Voćnu smjesu za otapanje glutena“; Faik Berberović, iz Tuzle, za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“; Zehrudin Osmanović iz Lukavca, za inovaciju „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za „Ručni uređaj.."  

Armina Mačković-Čomić iz Maglaja i Nađa Zubčević iz Sarajeva, dobile su srebrene medalje -  Mačković-Čomić, magistrica tehnoloških nauka, za „Stepenište od celulozno-cementne mješavine“, a Zubčević, magistrica bioloških nauka, za „Antibakterijski poklopac za toaletne šolje“, saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!