[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/kineska-stanica.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/100x73\/kineska-stanica.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/kineska-stanica.png","size":"365.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Novi američki obavještajni izvještaj tvrdi da Kina ima loše namjere nakon izgradnje svemirske stanice

U posljednjih nekoliko godina, odnosi između SAD-a i Kine su sve lošiji. 

Kineska svemirska stanica u izgradnji, namijenjena je - postizanju vojnih, ekonomskih i prestižnih prednosti koje je Washington stekao od svemirskog vodstva - piše direktor američke nacionalne obavještajne službe u godišnjem izvještaju-

Nadalje, u izvještaju se tvrdi da je kineska svemirska stanica dio nastojanja službenog Pekinga u kompromitovanju američke sigurnosti.

- Narodnooslobodilačka vojska Kine nastaviti će istraživati svemirske usluge, poput satelitskog izviđanja i pozicioniranja, navigacije i proračuna vremena te satelitskih komunikacija u svrhu svog naoružanja i zapovjedno-kontrolnih sistema kako bi nagrizli informacijsku prednost američke vojske - piše u izvještaju. 

Protusvemirsko naoružanje

Osim već navedenog, u izvještaju, koji je objavljen u aprilu, se dalje tvrdi da Kina sprema protusvemirska oružja koja će ciljati američke satelite. 

- Peking nastavlja s obukom svojih vojnih svemirskih elemenata te postavljanjem novog destruktivnog i nedestruktivnog kopnenog i svemirski baziranog antisatelitskog naoružanja - tvrdi se u objavljenom izvještaju.

Odnosno, to znači da direktor američke nacionalne obavještajne službe vjeruje da Kinezi razvijaju svemirske letjelice koje mogu presresti i zarobiti američke satelite ili ipak, zemaljske lasere koji ih mogu ometati u radu. 

- Kina je već u upotrebu stavila kopnene protusatelitske rakete namijenjene uništavanju satelita u niskoj orbiti oko Zemlje te kopnene lasere koji su vjerojatno namijenjeni osljepljivanju ili oštećivanju osjetljivih optičkih senzora na tim satelitima - piše u izvještaju.

Tako se nastavlja stalno optuživanje Amerikanca kako Kina uvijek sprema nešto "loše i pakosno" po SAD ali i cijeli svijet. Ujedno, ovim se nastoji pojačati težnja Amerike da što prije pripremi svemirski odbrambeni sistem, koji su, zbog ubrzanog razvoja tehnologije koja služi za svemirska putovanja, postala prijeko potrebna, jer, pitanje je vremena kada će neka država otkriti kako da tu tehnologiju pretvori u neku vojnu odnosno u oružane svrhe. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!