[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/mars.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/100x73\/mars.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/mars.png","size":"648.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kineska letjelica Tianwen-1 uspješo sletila na Mars

Besposadna kineska svemirska letjelica uspješno je sletila na površinu Marsa u subotu, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletila na Crvenu planetu. 

Svemirska letjelica Tianwen-1 sletila je na južnom dijelu velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, - prvi put ostavivši kineski trag na Marsu - navela je agencija. 

Pet tona teška svemirska letjelica, lansirana je s južnog kineskog otoka Hainan u julu prošle godine, a nakon više od šest mjeseci putovanja, u februaru je stigao do Crvene planete, gdje je od tada, Tianwen-1 bio u orbiti. 

Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest naučnih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planeta.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, također će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći zemaljski radar.

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku svima koji su sudjelovali u misiji.

- Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvijek će se urezati u sjećanja na domovinu i ljude - kazao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!