[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/njemacka-zastava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/100x73\/njemacka-zastava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/22\/njemacka-zastava.jpg","size":"73.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Nova vlada u Njemačkoj početkom decembra

Tri stranke koje vode pregovore o formiranju sljedeće njemačke koalicijske vlade - Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberalni demokrati (FDP) - kažu da im je cilj uspostaviti novu vladu početkom decembra.

SPD-ov Olaf Scholz mogao bi biti izabran za kancelara u drugoj sedmici decembra, rekli su u četvrtak generalni sekretar FDP-a Volker Wissing i njegov kolega iz SPD-a Lars Klingbeil, prenosi dpa.

Predloženi raspored objavljen je prvog dana pregovora u Berlinu.

Generalni sekretar FDP-a Wissing je rekao da bi sporazum o koaliciji trebao biti gotov do kraja novembra, te da bi novi kancelar i nova vlada mogli biti izabrani 6. decembra.

To bi značilo da bi Scholz, trenutno ministar finansija, bio prvi kancelar koji će voditi Njemačku nakon Angele Merkel, koja je izabrana 2005. godine.

SPD je postao najjača stranka na izborima za Bundestag krajem septembra, ali fragmentirani rezultat značio je da će tri stranke morati sarađivati kako bi ostvarile vladajuću većinu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!