[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/bozicni-sajam-njemacka-eksplozivna-naprava-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/100x73\/bozicni-sajam-njemacka-eksplozivna-naprava-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/bozicni-sajam-njemacka-eksplozivna-naprava-twitter.jpg","size":"307.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Njemačka policija pretresla domove osumnjičenih neonacista

 

Pripadnici njemačke policije izvršili su pretres domova četvero navodnih neonacista za koje postoji sumnja da su pokušali nabaviti oružje, municiju i eksplozive u cilju vršenja napada na političke protivnike, kazali su tužioci u utorak.

Navedene osobe su članovi skupine Nordadler ("Sjeverni orao"), te imaju prebivalište u sjevernoj Njemačkoj, izvještava Reuters.

Vlasti su sve više zabrinute zbog aktivnosti ekstremno desničarskih pokreta poput Reichsbuerger-a (Građani Rajha), koji ne priznaju modernu Njemačku za legitimnu državu i insistiraju na tome da nekadašnji „Deutsches Reich“ ili Njemački Rajh (također poznat kao Treći Rajh) i dalje postoji unatoč porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Domaća obavještajna služba procjenjuje da Reichsbuerger ima nekoliko hiljada članova. Jedan od njih je u oktobru ubio vatrenim oružjem policajca u Bavarskoj.

Također je izvršen pretres doma u istočnoj Njemačkoj koji pripada petoj osobi koja nije osumnjičena. Za sada nije poznat datum izvršenja mogućeg planiranog napada. Nijedna osoba još nije uhapšena u okviru istrage, koja još uvijek traje.

Podijelite ovaj članak!