[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/mjesto-nesrece-policija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/100x73\/mjesto-nesrece-policija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/mjesto-nesrece-policija.jpg","size":"413.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

 


Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

45 krivičnih djela:

– jedno razbojništvo;

– dva izazivanja opće opasnosti;

– 14 teških krađa;

– četiri krađe;

– četiri nasilja u porodici;

– 20 ostalih krivičnih djela;

32 narušavanja javnog reda i mira u kojima je šest lica zadobilo lakše tjelesne povrede.
65 saobraćajnih nezgoda, u kojima su četiri lica zadobila teške, a 15 lica lakše tjelesne povrede.
35 lica je lišeno slobode, a 27 lica je zadržano.

Teška krađa

Dana 16.04.2018. godine u 07.00 sati policijski službenici Četvrte PU su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 287. KZ F BiH (teška krađa) u putničko motorno vozilo marke „WV Cady“, registarskog broja O85-J-320, vlasništvo firme „BINWEST“ d.o.o. Čitluk , lišili slobode lica: R.P. rođen 1977. godine i E.B. rođen 1972. godine, obojica iz Sarajeva. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lica su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Lišenje slobode E.M.

Dana 16.04.2018. godine u 15.15 sati policijski službenici Prve PU su, u ul. Mustaj-pašin mejdan , općina Stari Grad Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), lišili slobode lice E.M. rođen 1997. godine iz Sarajeva. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. . Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Upotreba vatrenog oružja

Dana 16.04.2018. godine obaviještena je dežurna služba Četvrte PU da je u ul. Majdanska, općina Novi Grad Sarajevo, od strane NN lica došlo do upotrebe vatrenog oružja. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su potvrdili navode iz prijave, gdje su zatekli ekipu ZZHMP Kantona Sarajevo kako ukazuje pomoć licu povrijeđenom upotrebom vatrenog oružja, a za kojeg je utvrđeno da se radi o A.H. rođen 1981. godine iz Sarajeva. Povrijeđeni je prevezen u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede, zbog čega je zadržan na daljem liječenju. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Službenici policije nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, te pronalasku izvršioca čiji je identitet poznat službenicima policije.

Ubistvo

Dana 17.04.2018. godine u 00.10 sati od strane ZZHMP Kantona Sarajevo, obaviještena je Druga PU da je u ul. Dr. Jusufa Tanovića, općina Centar Sarajevo, došlo do povrede osobe oštrim predmetom. Na lice mjesta su odmah izašli policijski službenici koji su potvrdili navode iz prijave. Na mjestu događaja je zatečena ekipa ZZHMP Kantona Sarajevo, tokom pružanja pomoći povrijeđenoj osobi S.D. rođen 1961. godine iz Sarajeva, koji je zadobio povredu ubadanjem oštrim predmetom u predjelu lijevog dijela grudnog koša . Također ,na licu mjesta je zatečena i njegova supruga M.D. rođena 1962. godine iz Sarajeva, koja je policijskim službenicima izjavila da je došlo do verbalnog sukoba sa suprugom, te fizičkog naguravanja usljed kojeg je došlo do nanošenja povreda oštrim predmetom . Povrijeđeno lice je prevezeno u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, gdje je isti prilikom ukazivanja ljekarske pomoći podlegao od zadobijenih povreda. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajnim radnjama, zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i vještakom sudske medicine. Policijski službenici Uprave policije su zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 166. KZ F BiH (ubistvo), lišili slobode M.D., koja će nakon kriminalističke obrade, biti predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

 

 

Podijelite ovaj članak!