[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/damir-niksic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/100x73\/damir-niksic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/damir-niksic.jpg","size":"92.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Nikšić za Start: „Dino je do sada držao riječ, ostali su me više puta izigrali“

Damir Nikšić, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Ekološkog slobodarskog pokreta (ESPo) za portal Startbih.ba komentarisao je rezultate proteklih izbora, trenutne odnose u Četvorki, budućoj vlasti, ali i koliko će im dati vremena do prvih konkretnih rezultata.

Kako komentarišete rezultate proteklih Lokalnih izbora?

Dino Konaković i Narod i Pravda su nakon izbora izletjeli u vrh. NiP je bila odlična organizovana kada je riječ o članovima biračkih odbora, a naročito kod posmatrača. Iako mlada stranka bili su najbolje organizovani, i uspjeli su iskontrolisati izbore da budu fer koliko to može biti. Znaju trikove SDA bolje nego mi i bili su motivisani. Igrali su na antikorupcijsku priču i to im je vjerovatno donijelo dobar rezultat. Drugi razlog, ne ulazeći u ideološke i političke razlike, je što kada sa Konakovićem nešto dogovorite onda to stoji. Sve što sam s njim dogovorilo se ispoštovalo, što se za ljevicu ne može reći. Oni kao da zaborave šta smo se dogovorili. Tu mislim prije svega na SDP i NS.

Politika ne treba biti toliko intenzivna. Postavite prave ljude na prava mjesta i treba ih pustiti četiri godine da rade. Sada je morala biti intenzivna jer se radilo o prevratu i skidanju okorjele partije u Sarajevu. To je osnovni motiv koji će držati Četvorku, bar u Sarajevu. Ovo je prilika da postave ljude koji su društveno odgovorniji i koji će novac građana vratiti ljudima nazad tamo gdje je najpotrebnije. Do sada smo imali političku korporaciju koja je uzimala harač od ljudi, a onda je taj harač negdje nestajao. Ima puno novca, ali on se ne vraća ljudima. Postoje iskrene namjere da to više ne bude tako, pogotovo sada kada nas čeka ekonomska kriza nakon pandemije. Propao je turizam, kultura...Velika je odgovornost na nama i moramo biti disciplinovani. Mora se znati gdje odlaze pare.

 A rezultat ESPo-a?

Što se tiče ESPo mi smo paritju napravili bukvalno kroz izbore. Napravili smo javni konkurs za građane koje ćemo staviti na liste koje su bile kratke. Tu smo napravili grešku. To je bio socijalni eksperiment. Ali ljudi ne žele odgovornost i radije žele biti dio organizovanih i jakih partija. Više vjeruju partiji nego sebi bez obzira što stalno proklinju partije.

Kako napreduju pregovori oko novog premijera i Vlade Kantona Sarajevo?

Među nas 18 koji su potpisali novu većinu, NiP ima najveći udio. Sada im je prišla i Amra Junuzović - Kaljić koja je prešla iz NLB. Ako uzmemo u obzir da (Aljoša) Čampara i Admela (Hodžić)  naginju više njima nego lijevom bloku i samostalnim kandidatima NiP će imati većinu. NiP je sigurno još više ohrabren proteklim rezultatima pa vjerujem da će predložiti premijera, ali bi se tada vjerovatno morali odreći jednog ministarskog mjesta. Vidjećemo koliko je to dobro. Ono što je svakako dobro jeste da su do sada držali riječi. Sa druge strane SDP uvijek ima prevelike apetite u odnosu na rezultate i uvijek je nestabilan element, naročito zbog (Damira) Mašića koji je i prije zadavao i meni glavobolje. Ljevica me mnogo puta izigrala i zavlačila, pa mi sada ostaje da vidim hoće li me i ovi izigrati. Što se tiče Naše Stranke njihovi rezultati su pali otprilike za one rezultate koje im je odnio Damir Marjanović prošli put. Damir i ja ostajemo kao neki samostalni i nezavisni dio i nadamo se obojica reformi buduće ljevice gdje ćemo imati neku veću ulogu. Obojica imamo odgovornost prema progresivnim i liberalnim idejama. Želimo da opet napravimo ljevicu od ljevice, ne samo u Sarajevu nego i šire. Imamo odgovornost i prema glasačima i prema ljevici i mislim da se mora napraviti neka smjena generacija u vodstvu ljevice.

Ljevica nije samo antifašizam kao što se sada svela. Ljevica su konkretne stvari organizacije društva i socijalne države, a toga nema u javnom diskursu. Sve se svelo na biranje manjeg zla. Niko ne razmišlja o tome kakav će nam biti obrazovni program. Toga se sada Marjanović prihvatio, bukvalno iz ideala. To će biti naše jezgro, a vidjećemo koliko će nas ostali iz Četvorke ispratiti. Imaju želju, ali kao da ne žele da razgovaraju sa drugim. To je malo problematično.

Šta očekujete od nove Vlade KS?

Neću dobiti nikakav resor, ali ću novoj vladi dati tri, četiri mjeseca da odmah urade neke mjere koje smo zajedno potpisali. Pa počnimo samo od semafora za pješake. Nema lošije organizovanog grada za pješake od Sarajeva. Ne zanimaju me riječi, riješite probleme. Ako se to ne desi ne znam kako ću se dalje ponašati. Svima je svega više preko glave pa i meni. Društvo nam je u raspadu. Ne mogu više da se bavim ni ljudskim ni radničkim pravima jer sada imamo samo neradnička prava nastala partijskom berzom rada. Kada rođaka zaposlite kako ćete ga onda tjerati da nešto radi!? To je bio autogol. Kreativna industrija je uništena počevši od banalnih stvari da ovdje niko nije pjesme napravio dva mjeseca. Svi su demoralisani da postoje, a kamoli da rade nešto.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!