[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/l-f938e8def6ec44eae85d4f111302c09e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/100x73\/l-f938e8def6ec44eae85d4f111302c09e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/l-f938e8def6ec44eae85d4f111302c09e.jpg","size":"62.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nikšić i Duraković dodijelili federalne nagrade za nauku za 2023. godinu (VIDEO)

Svečana sjednica Savjeta za nauku na kojoj su proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu, upriličena je danas u povodu obilježavanja Dana nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade su laureatima uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, koaj je kazala da danas slave izuzetna naučna dostignuća u FBiH, simbolično u formi federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

Dobitnici nagrada za nauku za 2023. godinu: Enes Karić - Nagrada za životno djelo, Dejan Milošević - Godišnja nagrada za nauku, Alibor Ballian - Godišnja nagrada za nauku, Latan Zvizdić- Godišnja nagrada za nauku, Ermina Zaimović-Uzunović - Godišnja nagrada za nauku, Ramiza Smajić - Godišnja nagrada za nauku, Amir Lemeš - Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, Marija Banožić - Godišnja nagrada za mlade istraživače, Sjiana Demirović - Godišnja nagrada za mlade istraživače i Emina Dervišević - Posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

- Ove nagrade simboliziraju naše kolektivno priznanje i divljenje prema izuzetnim doprinosima naših naučnika u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata u praksi – naglasila je.

Duraković je izrazila duboku zahvalnost svim naučnicima i istraživačima, čiji naporni rad i predanost oblikuju budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas.

- Njihova uloga u obrazovanju i odgajanju mladih stručnjaka je neprocjenjiva. Znam da rade u teškim uslovima, stoga je njihov uspjeh još vrijedniji - kazala je.

Duraković je također naglasila i važnost međunarodne saradnje i promocije nauke na globalnom nivou.

- Naši naučnici, treba i moraju da prisustvuju na međunarodnim skupovima, ne samo da predstavljaju našu zemlju, već i unapređuju globalno znanje. Posebno ističem ulogu mladih naučnika u savremenom društvu. Njihova energija, inovativnost i hrabrost u istraživanju su ključni za rješavanje izazova s kojima se suočavamo danas ali i u budućnosti – istaknula je.

Pozvala je sve na daljnje promišljanje o tome kako nauka može doprinijeti obrazovanju ali kako i mi možemo jačati nauku.

- Moramo razgovarati o zakonu o naučno istraživačkoj djelatnosti u FBiH, ali i o održivoj formi fonda za nauku, bez kojeg uvjerena sam nema i kvalitetnog naučnog rada – naglasila je ministrica Duraković.

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke).

Profesor Karić je u toku svoje dugogodišnje akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatljiv doprinos internacionalizaciji bosanskohercegovačkog razumijevanja življenja islama, kojeg karakteriziraju čvrsta utemeljenost u osnovnim izvorima islama, umjerenost i institucionalno djelovanje.

- Drago mi je da se vodi računa o nauci i naučnim disciplinama. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljene osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarstvu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovina, što više ulaže u mlade kadrove nauke i kulture. Ni nauka ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura – poručio je profesor Karić.

Dobitnica godišnje nagrade za mlade istraživače Marija Banožić istakla je da nagrada za nju ima velik značaj, ali i za instituciju iz koje dolazi, Agronomsko-prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

- Ove nagrade govore više o onima koji ih dodjeljuju nego o onima kojima su dodijeljene, jer govore o tome ko su uzori u društvu – smatra ona.

Mišljenja je da se na ovaj način pokazuje da se cijene znanstvenici.

- Ne postoji zemlja na svijetu koja je uložila u znanost, u inovacije, u tehnologije, u razvoj, a da je pritom gospodarski nazadovala. Naprotiv, sve su napredovale i to je razlog zašto treba ulagati u znanost – zaključila je.

Dan nauke u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!