[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/l-561072caf3147ce315458b3eea6b0d80.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/100x73\/l-561072caf3147ce315458b3eea6b0d80.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/11\/l-561072caf3147ce315458b3eea6b0d80.jpg","size":"105.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Svečana sjednica Savjeta za nauku danas u Sarajevu, uz proglašenje laureata nagrada za nauku

Svečana sjednica Savjeta za nauku bit će održana u ponedjeljak, 11. decembra u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u povodu obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sjednici će biti proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

Ovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primit će devet naših naučnika i to u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače (dvije nagrade, za dvije naučne oblasti – Biotehničke nauke i Biomedicina i zdravstvo), Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke te Godišnja nagrada za nauku (pet nagrada, za pet naučnih oblasti – Tehničke nauke, Biomedicina i zdravstvo, Prirodne nauke, Biotehničke nauke i Humanističke nauke).

Također, ovom prilikom bit će dodijeljeno i Posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju BiH na domaćem i međunarodnom planu.

Na sam Dan nauke/znanosti u FBiH, u utorak, 12. decembra u zgradi Vlade Federacije BiH Mostaru bit će održana ceremonija dodjele priznanja "Prijatelj nauke/znanosti" te priznanja za studente koji su najviše koristili usluge univerzitetskih bibiloteka u 2023. godini.

Priznanja "Prijatelj nauke/znanosti" dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju  naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života  u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini. 

Istoga dana delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, predvođena ministricom Jasnom Duraković, u Parku nobelovaca u Mostaru položit će cvijeće kod biste nobelovca Vladimira Preloga, kao svečani čin iskazivanja pijeteta prema ovom velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmaciju i dignitet nauke.

Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH te se od tada obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!