[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/vunasti-mamut.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/100x73\/vunasti-mamut.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/vunasti-mamut.jpg","size":"142.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nevjerovatno otkriće u Kanadi: Tražili zlato, a pronašli nešto mnogo vrjednije

Mumificirani ostaci mladunčeta vunastog mamunta, za koje se procjenjuje da su stari više od 30 hiljada godina, pronađeni su u zlatnim poljima Klondikea u Kanadi.

Otkrili su ga tragači za zlatom koji su kopali u kanadskom permafrostu na samom sjeveru zemlje.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovih ostataka činjenica je da su gotovo savršeno očuvani koža i dlaka mamuta. Mladunče izgleda kao da spava, a na "stopalima" su čak vidljivi tragovi hodanja. Prema vlastima Yukona, koje su o pronalasku obavijestile javnost, ovo je najkompletniji mumificirani mamut pronađen na području Sjeverne Amerike.

Preliminarni pregled pokazao je da se radi o ženki, mladunčetu vunastog mamuta.

S obzirom na to da je pronađen na području koje pripada starosjediocima, starješine plemena Trʼondëk Hwëchʼin nazvali su pronađenog mamuta "Nun cho ga", što na jeziku hän znači "velika beba životinje".

- Jedna od mojih životnih želja bila je naći se licem ulice s pravim vunastim mautom. Ovo je za mene ostvarenje sna. Nun cho ga je predivan i jedan od najnevjerojatnijih životinja iz ledenog doba - istaknuo je paleontolog dr. Grant Zazula.

Podsjetimo, vunasti mamuti bili su otprilike veličine današnjeg slona i šetali su Zemljom do otprilike prije 10 hiljada godina.

Još uvijek ne postoji naučni konsenzus o tome šta je dovelo do izumiranja mamuta. Jedni tvrde da su krivi ljudi koji su ih lovili, drugi tvrde da su za njihovo izumiranje odgovorne klimatske promjene koje su se događale nakoj posljednjeg ledenog doba. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!