[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/l-af31c20a2161bc84d33719686cd24d30.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/100x73\/l-af31c20a2161bc84d33719686cd24d30.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/l-af31c20a2161bc84d33719686cd24d30.jpg","size":"94.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Završeno 3MT takmičenje u BiH, najbolji nagrađeni

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je treće 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini koje je okupilo 48 bosanskohercegovačkih studenata dodiplomskih, master i doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 13 zemalja.

Jedinstveno takmičenje trajalo je tri mjeseca, a za cilj je imalo promociju uspješnih bosanskohercegovačkih istraživača i studenata iz različitih oblasti. Organizatori takmičenja su Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauke i umjetnosti. Takmičenje su podržale relevantne organizacije i fakulteti koji žele unaprijediti potencijale koje Bosna i Hercegovina ima na istraživačkom polju.

Takmičenje se organizuje već treću godinu zaredom, a ove godine, svoje prezentacijske vještine, imali su priliku predstaviti studenti dodiplomskih, master i doktorskih studija.

Novitet ove godine je bio i jednomjesečni program pod nazivom "Virtual School of Research Communication" koji se održao u aprilu i u toku kojeg su svi koji se bave istraživačkim radom mogli naučiti više o vještinama prenošenja naučnih pitanja i otkrića javnosti. Neki od polaznika su se prijavili i za 3MT 2022 takmičenje. Učesnici su nagrađeni na osnovu glasova stručnog žirija kojeg je činilo više od 128 eminentnih bh. profesora iz 24 države svijeta, te putem glasova publike, saopćeno je Fondacije budućnost BiH.

Glasovima stručnog žirija, prvo mjesto i nagradu 1.500 KM u kategoriji dodiplomskih istraživanja odnijela je Tea Zulčić sa Univerziteta u Sarajevu. Pobjedu u master kategoriji i nagradu od 1.500 KM osvojio je Kenan Kraković (Uppsala Univerzitet, Švedska i Harvard Medical School, Sjedinjene Američke Države). Pobjedu u kategoriji doktorskih studija i nagradu od 3.000 KM osvojila je Merima Šabanović, sa Univerziteta u Oksfordu.

Nagrađene su i najbolje prezentacije za koje je glasala publika u prethodnom periodu putem YouTube platforme, a najviše glasova dobili su Isam Vrce u kategoriji dodiplomskih studija (Univerzitet u Sarajevu), Sabina Alagić u kategoriji master studija (Internacionalni Burch Univerzitet, BiH) i Dino Mehemedagić u kategoriji doktorskih studija (Univerzitet Kaiserslautern, Njemačka).

Publika je nagradila i učesnike prema oblastima koje su predmet njihovih istraživanja, a najviše glasova u različitim oblastima (STEM, Humanities/Arts & Social Sciences, Medical/Physical Sciences,Business/Economics) dobili su Nikolina Tomić (EPFL Lausanne, Švicarska), Adna Sokolović (Univerzitet u Sarajevu), Džana Kuna (Univerzitet u Ljubljani), Ajla Korman (Internacionalni Burch Univerzitet).

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!