[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/ks-ebrd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/ks-ebrd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/ks-ebrd.jpg","size":"78.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Nenadić: Zajedničke projekte Kantona Sarajevo i EBRD-a maksimalno ubrzati

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, te ministri finansija Jasmin Halebić, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i saobraćaja Adi Kalem, danas su prisustvovali online sastanku sa direktoricom Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl.

Razgovarali su o projektima koje zajedno realiziraju u Kantonu Sarajevo i to prvenstveno o projektu "Javni prijevoz Sarajevo", koji se odnosi na nabavku trolejbusa u vrijednosti  15 miliona eura, saopćeno je iz KS.

- Konstatovano je da ovaj projekt ide svojim tokom. Svi su ugovori potpisani i čekaju se rješavanja pravno proceduralnih pitanja u Domu naroda parlamenta BiH, Predsjedništvu BiH, kao i Federaciji, dok su sve procedure u Kantonu Sarajevo završene - proučio je premijer Nenadić.

Dodao je da treba potpisati supsidijarne ugovore s Federacijom, te pripremiti pravno mišljenje za ugovore u kojima je Kanton Sarajevo pravna strana.

Tenderi su otvoreni, slijedi evaluacija i u najskorije vrijeme očekuje se izbor dobavljača za isporuku trolejbusa, najavljeno je danas.

Drugi projekt koji se odnosi na remont tramvajske pruge u vrijednosti 20 miliona eura, također je u odmakloj fazi.

- Nakon potpisivanja supsidijarnih ugovora očekuje se raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon što općine Novo Sarajevo i Novi Grad izdaju očekivane građevinske dozvole. Remont pruge je jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava za nabavku tramvaja - pojasnio je Nenadić.

Na ovaj projekat se vezuje i projekat nabavke novih tramvaja u iznosu od 20 miliona eura (finansirano po deset miliona od strane EBRD-a i Evropske investicione banke).

- Vezano za projekat gradskih saobraćajnica i izgradnju tunela Kobilja Glava, u vrijednosti od 30 miliona eura, očekuje se uskoro raspisivanje tendera za izvođače radova, kao i pokretanje aktivnosti na izgradnje ove dionice Prve transverzale - poručio je premijer.

Tokom sastanka analiziran je i projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama, ukupne vrijednosti oko 11 miliona eura. Završeni su pregovori oko kreditne dokumentacije, a danas su riješena i neka tehnička pitanja, te se očekuje potpisivanje ugovora s Federacijom BiH, kao i priprema pravnog mišljenja.

Usaglašene su i sve tehničke nedoumice pri izvođenju radova, a posebno onih koje se odnose na zgrade od kulturno-istorijskog značaja.

Prva tranša od deset miliona eura za KJKP Vodovod i kanalizaciju (ViK) je skoro ugovorena, ali da bi postala operativna potrebno je aktivirati i drugu tranšu na čemu se trenutno radi. Preduvjet za to je potpisivanje ugovora sa konsultantom za finansijsko i operativno poboljšanje poslovanja u ViK-u. U toku je evaluacija pristiglih prijava.

EBRD i Vlada KS ocijenili su da su stvoreni preduvjeti da se svi ovi projekti maksimalnu ubrzaju, zbog čega će se buduća saradnja još više intenzivirati, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!