[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/printskrin.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/100x73\/printskrin.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/printskrin.jpg","size":"140.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Naučnici otkrili 11 vrsta riba koje bi mogle prohodati kopnom

Ideja o ribama koje hodaju kopnom zvuči zaista smiješno, ali takva vrsta hibridnih bića je odigrala svoju historijsku ulogu u procesu evolucije na Zemlji. Nakon novih istraživanja, pokazalo se kako postoji mogućnost da bi još mnogo vrsta riba moglo razviti sposobnost hodanja kopnom, odnosno mogli bi razviti određenu vrstu ekstremiteta za isto.

Kao što je rečeno, najmanje 11 vrsta riba bi moglo razviti takvu sposobnost, a za jednu je poznato od ranije da može „donekle“ hodati, preciznije rečeno, da se može penjati po stijenama – a to je pećinska riba anđeo ili na latinskom Cryptotora thamicola.

Kod ovih vrsta riba naročito je značajna veza između trbušnih peraja i kičme

Kako je kazao biolog Zachary Randall iz Naučnog muzeja na Floridi „ribe obično nemaju nikakvu vezu između kičme i trbušne peraje“, te dodaje kako su prije smatrali da je pećinska riba anđeo jedinstven primjerak.
No, sada su shvatili da je kod Balitoridae, porodice riba iz razreda šaranki (lat. Cypriniformes), robusni karlični pojas mnogo češći nego što su mislili.

Kako Science Alert naglašava, Cryptotora koristi veća, odnosno povećana rebra i mišiće kako bi se kretala putem uvijanja.

Naučnici smatraju kako je ona pomenutu sposobnost razvila prilikom kretanja kroz brze potoke kako bi došla do dijelova koji su bogati kisikom, a koji nisu bili dostupni drugim vrstama riba.

Kombinacijom DNK analize i savremene računarske tehnologije, onosno tomografije (CT), pronađeni su dokazi kako se ova sposobnost prenosi genetskim putem, te kako je ove ribe, pećinski anđeli, dijele sa drugim članovima porodite Balitoridae.

Kako je rekao Lawrence Page, također biolog iz istog muzeja „sada bolje razumijemo izuzetno neobičan događaj u evolusijkom smislu – sposobnost ribe da hoda po kopnu.“

Istraživanje nosi naziv Skeletal and muscular pelvic morphology of hillstream loaches, koje je objavljeno u časopisu Journal of Morfology.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!