[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/nato-sjediste-jul-2019-foto-nato-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/nato-sjediste-jul-2019-foto-nato-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/nato-sjediste-jul-2019-foto-nato-1.jpg","size":"73.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

NATO razvija master plan odbrane od potencijalnih ruskih napada

Ministri odbrane NATO-a trebali bi se usuglasiti u četvrtak oko novog master plana odbrane od potencijalnih ruskih napada na više frontova, ponavljajući svoju odlučnost da odvrate Moskvu uprkos novom fokusu alijanse na Kinu, saopćili su diplomati i zvaničnici.

Strategija, koja je povjerljiva, ide daleko izvan postojećih regionalnih planova odbrane i ima za cilj pripremiti saveznike za svaki simultani napad u regijama Baltičkog i Crnog mora, uključujući i nuklearno oružje, hakiranje kompjuterskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomati tvrde da prijetnja takvim napadima nije trenutna. Rusija negira da ima bilo kakve ratne namjere i tvrdi da NATO riskira destabiliziranje Evrope takvim pripremama.

Američki zvaničnici, NATO diplomati i bivši zvaničnici tvrde, međutim, da su “koncept odvraćanja i odbrane u euroatlantskoj regiji”  i strateški plan njegove provedbe  potrebni dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i razmješta vojnike i opremu u blizini savezničkih granica, prenosi Reuters.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!