[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/l-6d70ae8a4c0a09f9b6a20103025d5d51.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/100x73\/l-6d70ae8a4c0a09f9b6a20103025d5d51.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/l-6d70ae8a4c0a09f9b6a20103025d5d51.jpg","size":"90.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Nastavak dijaloga EU, zemalja zapadnog Balkana i Turske: Podrška monetarnoj politici u BiH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić prisustvovao je sastanku u sklopu redovnog godišnjeg Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana i Turske, koji je održan danas u Briselu, Kraljevina Belgija.

Sastanak je posvećen dijalogu o ekonomskim izazovima u regiji zapadnog Balkana, kao i mjerama za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize.   

Zajedno s ostalim predstavnicima centralnih banaka i ministarstava finansija zemalja zapadnog Balkana i Turske razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, postignutom napretku u ovim zemljama i preporukama za unapređenja u budućnosti u kontekstu procesa evropskih integracija.

Guverner Softić osvrnuo se na bh. ekonomiju, te na stanje u bankarskom i finansijskom sistemu koji je pokazao stabilnost i u izazovima tokom pandemije i trenutnih geopolitičkih dešavanja. Pri tome je istaknuo da je valutni odbor, kao monetarna politika koju provodi CBBiH, bio sidro za sve druge ekonomske politike, te je naveo unapređenja koja je CBBiH poduzela u prethodnom periodu.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima i izazovima u 2022. godini, guverner je ukazao na potrebu za prilagođavanjem politika relevantnih institucija u zemlji i donošenjem hitnih mjera kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove rasta cijena, posebno energenata. CBBiH će, naglasio je, nastaviti da održava monetarnu stabilnost, pomaže finansijsku stabilnost i dalje unapređuje svoje poslovanje uz koordinaciju s ostalim relevantnim institucijama u zemlji, pružajući na taj način podršku ukupnoj stabilnosti privrede - saopćeno je iz CBBiH.

- Reformski zamah i ubrzana integracija u EU od vitalnog su značaja za BiH u prevazilaženju globalnih ekonomskih izazova, kao što su cijene energenata, problem globalne ponude i inflatorni pritisci - istaknuo je guverner Softić.

Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) su u zajedničkom izvještaju za BiH naglasile značaj i ulogu monetarne politike i valutnog odbora koji uživa kredibilitet u javnosti i ključni je uslov za monetarnu stabilnost u zemlji. S tim u vezi date su preporuke da se nastavi štititi integritet valutnog odbora i nezavisnost CBBiH.

Uz zahvalnost institucijama EU, ECB-u i ESCB-u na dosadašnjoj podršci, guverner je istaknuo predanost procesu i nastavku dijaloga BiH sa EU - navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!