[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/ingenuity-poletio.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/100x73\/ingenuity-poletio.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/ingenuity-poletio.png","size":"464.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA-in helikopter na Marsu ruši sve rekorde

Helikopter Ingenuity, koji je kao eksperiment poslan na Mars, oborio je sve rekorde i premašio očekivanja naučnika koji su ga osmislili i napravili.

Helikopter koji je trebao tek dokazati da je moguće upravljati letjelicom na drugoj planeti i možda pokazati sve mane i prednosti svog dizajna, pokazao je da može i puno više.

Kako su objavili iz NASA-e, Ingenuity je uspješno obavio svoj 10. let na Crvenoj planeti. I to je bio najriskantniji let do sad.

NASA-ini inženjeri sa svakim njegovim letom, guraju Ingenuity još malo dalje i testiraju njegove sposobnosti i mogućnosti. Tako su u sklopu 10. leta, natjerali Ingenuity da se popne na visinu od 12 metara, novi rekord za ovaj mali helikopter, te na letu obiđe 10 stanica, napravi prve fotografije s RTE kamerom te se vrati na novo mjesto slijetanja, otprilike 95 metara od tačke polijetanja.

Ingenuity je tokom tog leta napravio cijeli niz kako crno-bijelih tako i fotografija u boji koje će naučnicima pomoći da još bolje prouče područje Marsa u koje inače ne bi mogli doći s roverom. Kako te fotografije izgledaju, saznat ćemo u nadolazećim danima kad fotografije stignu na Zemlju i budu analizirane.

Inače, Ingenuity je do sad preživio više od 100 Marsovskih dana, napravio više od 4300 MP fotografija, preletio gotovo dva kilometra i u zraku proveo više od 15 minuta. Impresivno postignuće za helikopter veličine kutije papirnatih maramica.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!