[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/iss-epa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/iss-epa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/iss-epa.jpg","size":"136.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA će sa 400 miliona dolara finansirati razvoj privatnih svemirskih stanica

Međunarodna svemirska stanica već više od dvije decenije kruži oko Zemlje te se polako bliži njen kraj.

U upotrebi će ostati do kraja ove decenije, najvjerojatnije do 2028., a nakon toga NASA više ne želi biti glavni sponzor koji će se brinuti o održavanju infrastrukture, već žele biti samo jedni od korisnika svemirskih stanica.

Zato su se, kao i u slučaju razvoja novih svemirskih letjelica s kojim američki astronauti sada lete u svemir (s Muskovim SpaceX-om) odlučili osloniti na - privatne kompanije.

 U NASA-i tako očekuju da će privatne kompanije razvijati svemirske stanice i upravljati njima, u čemu će im oni pomoći, uključujući i financijski. Ranije ove godine tako su najavili Commercial LEO Destination projekt u sklopu kojeg će nagraditi privatne kompanije koje namjeravaju započeti s razvojem vlastitih svemirskih stanica s do 400 miliona dolara.

U budućnosti, smatraju u NASA-i, više im neće trebati takva velika stanica poput ISS-a, već nešto puno manje tako da bi američka svemirska agencija mogla plaćati iznos samo za korištenje dijela privatne svemirske stanice, dok bi se ostatak stanice mogao iznajmiti drugim korisnicima (državama, naučnim institucijama itd.). 

Prema direktoru svemirskih komercijalnih letova NASA-e Philu McAlisteru, već su dobili “oko 12 prijedloga” za razvoj svemirske stanice i to od različitih kompanija - od startupova pa do velikih avio i svemirskih kompanija (ranije se spominjao internes SpaceX-a, Blue Origina, Airbusa, Boeinga i Lockheed Martina), prenosi Business Insider. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!