[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/13\/nasa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/13\/100x73\/nasa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/13\/nasa.jpg","size":"133.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

NASA je postavila visoke i ambiciozne planove za 2024. godinu za kada je najavljena prva misija na Mjesec s ljudskom posadom nakon više od 50 godina.

Misija Artemis trebala bi biti posebna po mnogim stvarima, a jedna od njih je što bi prvi puta mjesečevom površinom trebala prošetati i jedna žena. 

Upravo se to i dogodilo NASA-i, te je ove sedmice generalni inspektor svemirske agencije Paul K. Martin rekao kako plan povratka na Mjesec 2024. “nije ostvariv”. 

Ono što je posebno zanimljivo jest što je kao glavni problem u ostvarivanju tog cilja naveo kašnjenje sa svemirskim odijelima.

U izvještaju koji je potpisao Martin navodi se kako su nova svemirska odijela kritična za povratak ljudi na Mjesec, siguran nastavak operacija na ISS-u i istraživanje Marsa i drugih lokaciju u dubokom svemiru. Razvoj nove tehnologije za svemirska odijela u NASA-i je počeo još prije 14 godina, dok su prije 5 godina počeli raditi na tzv. xEMU odijelima.

Ukupan trošak svemirskih odijela do tada bi trebao iznositi čak više od milijarde dolara, a trenutnoo su, kako je naglasio Martin, godinama daleko od dovršetka.

Kao razlozi probijanja rokova i kašnjenja razvoja odijela spominje manjak financija, tehničke izazovi, kao i naravno, utjecaj koronavirusa.

Svemirska odijela, naravno, nisu jedini izazov s kojima se suočava NASA u pripremi povratka na Mjesec.

Martin je još govorio i kako se  NASA  u pripremi povratka na Mjesec suočava i sa problemima rakete Space Lunch System i kapsule Orion, kao i protestima Blue Origina i Dyneticsa oko davanja ugovora za razvoj letjelice za slijetanje na Mjesec kojeg je NASA dodijelila Muskovom SpaceX-u.

 

Da bi moglo biti kašnjenja s misijom Artemis nedavno je u razgovoru za CNN spomenuo i NASA-in administrator Bill Nelson. Naglasio je kako su putovanja u svemir teška i zahtjevna te da im je uvijek na prvom mjestu sigurnost. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!