[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/contrail-1192618-340.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/100x73\/contrail-1192618-340.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/10\/contrail-1192618-340.jpg","size":"33.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Napravljeno je sintetičko gorivo za avione

Avioni, naročito na svojim dugim letovima su među najvećim zagađivačima zraka. Nije iznenađenje, što se aktivno radi na različitim tehnologijama koje bi trebale smanjiti njihov utjecaj na okoliš, smanjiti emisiju CO2, a istovremeno omogućiti jeftinije letove i održavanje.

Posebnu pažnju izazvala je vijest da je Shell razvio sintetički kerozin, umjesto stvoreno gorivo za avione na bazi CO2, vode i obnovljive energije Sunca i vjetra. Rezultat je to, u suštini, zajedničke saradnje KLM-a, Shella i Nizozemskog Ministarstva za infrastrukturu i upravljanje vodama. 

Učinkovitost sintetičkog goriva je potvrđena još sa prvim letom. Let od amsterdamskog aerodroma Schiphol do Madrida prošlog mjeseca izveden je na primjesi 500 litara održivog sintetičkog kerozina. To gorivo sigurno smanjuje emisuju CO2 za više od 85%.

- Ponosan sam što je KLM obavio prvi let u industriji koristeći sintetički kerozin izrađen iz obnovljivih izvora. Prelaz s fosilnog goriva na održive alternative jedan je od najvećih izazova u avion industriji. Obnova flote značajno je pridonijela smanjenju emisije CO2, ali povećanje proizvodnje i upotreba održivog avionskog goriva učinit će najveću razliku za trenutnu generaciju aviona. Zbog toga smo se prije nekog vremena udružili s raznim partnerima kako bismo potaknuli razvoj održivog sintetičkog kerozina. Ovaj prvi let sintetičkim kerozinom pokazuje da je to u praksi moguće i da možemo ići naprijed-, izjavio je Pieter Elbers, izvršni direktor KLM.

Tokom konferecije o održivotsti koja se održala u Amsterdamu predstavljeni su starupovi koji rade na održivosti.  Jedan od njih je i Synkero koji sarađuje sa aerodromom u Amsterdamu, Schipol, KLM i SkyNRG na realizaciji komercijalne tvornice sintetičkog kerozina na amsterdasmkom aerodromu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!