[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/vojska.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/100x73\/vojska.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/vojska.png","size":"86.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kineski vojnici dobili identifikacijske pločice sa barkodom i ugrađenim mikročipom

Pripadnici PLA smještene na zapadu regije Xinjiang prvi su nedavno dobili najmodernije vojne identifikacijske pločice, a sve u sklopu napora kineske vlade za modernizacijom vojske i pružanja bolje zaštite i potpore njenim vojnicima, javlja kineska državna televizija CCTV.

U video prezentaciju koju su prikazali na istoj TV, otkriveno je da su nove vojne identifikacijske pločice ne samo otporne na toplinu nego i eksplozije, već u sebi sadrže i digitalne tehnologije kao što je bar kod i mikro čip.

Skeniranjem barkoda mogu se dobiti detaljne informacije o samom vojnicku, a u jednoj od te dvije pločice nalazi se i mikročip, u kojem su pohranjeni dodatni podaci o vojniku, kao što je otisak prstiju, historija alergija, ozlijeda i slično. 

Kineskim vojnicima nove identifikacijske ploče mogu poslužiti i za pristup medicinskim ustanovama, catering službama te javnom transportu u svakodnevnom životu, ističu kineski mediji, a prenosi Sputnik. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!