[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/smreka-sok-kleka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/100x73\/smreka-sok-kleka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/smreka-sok-kleka.jpg","size":"165.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Napravite ljekoviti sok od smreke(kleke): Njeno djelovanje je mnogostruko

Ljekovito djelovanje smreke (kleke), jednostavnog napitka je mnogostrano a uglavnom proizlazi iz eteričnog ulja koje je najvećim dijelom nalazi u bobicama. Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire smreka. Smreka pospješuje  izmjenu tvari, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma, a u prvom redu djeluje na urinarni, respiratorni, digestivni i živčani sistem.

Poznata je u svijetu takozvana Knajpova metoda liječenja bobicama kleke. Ova terapija pomoći će osobama koje pate od migrena, probavnih poteškoća, reumatskih bolesti, bolnih menstruacija, te nekih hormonalnih poremećaja.

Prvog dana sažvaćite i pojedite pet plodova smreke pa svaki slijedeći dan dodajite po jednu bobicu sve dok ne pojedete petnaest bobica odjednom, posle čega ćete svaki dan smanjivati po jednu bobicu sve dok se ne vratite na pet bobica koliko ste uzimali na početku ove terapije.

I jedna od najbitnijih osobina smreke je da ona utiče na smanjenje šećera u krvi tako da se njen sok koristi kao lijek za dijabetes.

Ljekoviti sok od smreke

Ovaj zdravi i osvježavajući napitak se pravi tako što se bobice smreke ukisele, odnosno, njihovim vrenjem se dobije napitak koji ima zdrava svojstva plodova smreke.

Sastojci za pripremu: Pola kilograma smrekovih bobica ubacite u jedan stakleni galon i prelijte sa tri litra vode.
Bobice od smreke se prethodno operu, stave u čistu staklenku ili bocu. Doda se limun i natoči se voda (ne do vrha staklenke – ostavite malo prostora za vrenje).

 Dodajte sok od jednog limuna.

Ovako pripremljene bobice od smreke se ostave 10-12 dana na toplom mjestu (na temperaturi od oko 25 stupnjeva). Nakon 10-ak dana je sok gotov, odnosno sok je spreman za upotrebu onog momenta kada bobice počnu da padaju na dno.  Procijedite ga, hladite i po želji dodajte još limuna ili voćnog sirupa, kao na primjer sirupa od višanja, ako želite da sok bude sladak.

Kada potrošite sok koji ste napravili samo dolijte novu vodu i sok od jednog limuna i tako ste dobili novi ljekoviti napita.

 Postupak ponavljajte sve dok ima bobica koje plivaju.

Suženu smreku(kleku) i sada možete kupiti u trgovinama ili na pijaci.

 



Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!