[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/nocni-objektiv.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/100x73\/nocni-objektiv.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/nocni-objektiv.png","size":"547.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Najnovija noćna optika američke vojske izgleda kao da je iz kompjuterske igrice

Američka vojska je posljednjih sedmica objavljivala više videa koji prikazuju pogled na bojno polje kroz optiku za noćno posmatranje, odnosno Enhanced Night Vision Goggles - Binocular (ENVG-B). 

Najnoviji od te serije videa prikazuje američke vojnike, pripadnike artiljerijske jedinice, kako ispaljuju hice iz M777 haubice na vojnom poligonu Yakima u američkoj saveznoj državi Washington. 

Scene koje možete vidjeti snimljene su kroz spomenutu noćnu optiku i stvarno izgledaju kao ništa što smo dosad mogli vidjeti, a na momente više podsjećaju više na prizore iz kompjuterske igrice nego što se čini da je to stvarnost. 

ENVG-B sistem je američki proizvod kompanije Elbit Systems of America i u upotrebi je u američkoj vojsci od jeseni 2019. godine te je stigao kao zamjena za PVS-14 noćne optičke uređaje. 

Neke od karakteristika ovog sistema su ida je vjerovatnost prepoznavanja cilja ljudske veličine na 150 metara udaljenosti visokih 80 posto, dok je prepoznavanje istog cilja na 300 metara 50 posto. 

Sistem u sebi ima i termalnu kameru koja je spojena s noćnom optikom kako bi vojnicima pružiča bolje raspoznavanje ciljeva u okolišu s narušenim vidnim poljem uzrokovanim, recimo, dimom, prašinom, potpunim nedostatkom svjetla i slično. 

 s narušenim vidnim poljem uzrokovanim primjerice dimom, prašinom, potpunim nedostatkom svjetla i slično.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!