[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/xx_4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/100x73\/xx_4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/xx_4.jpg","size":"69.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Najbolji evropski fudbalski klubovi izgubiće više od dvije milijarde eura do kraja sezone

Zbog pandemije koronavirusa 20 najbogatijih evropskih fudbalskih klubova izgubiće više od dvije milijarde eura do kraja ove sezone, pokazalo je istraživanje revizorske kompanije Dilojt.

U 24. izdanju Dilojtove Fudbalske finansijske lige, izdvojeni su rezultati svjetskih fudbalskih klubova s najvećim prihodima u sezoni 2019/2020, koja je prekinuta pa nastavljena poslije tromjesečne pauze zbog pandemije.

Kako se navodi, ove godine 20 najuspješniji klubova Finansijske lige ostvarilo je kombinovani prihod od 8,2 milijardi eura, što je 12 odsto manje nego u sezoni 2018/2019.

Gubitak od 1,1 milijarde eura rezultat je pada prihoda od prenosa utakmica za 937 miliona evra (23 odsto), pada prihoda od prodaje ulaznica u iznosu od 257 miliona eura (17 odsto) i pada komercijalnih prihoda u iznosu od 105 miliona eura (tri odsto).

Prosječan prihod kluba koji se nalazi na listi 20 najuspješnijih Finansijske lige iznosio je 409 miliona eura u sezoni 2019/2020, u poredjenju sa 464 miliona eura u sezoni 2018/2019.

Prema trenutnim podacima, rabati televizijskim kućama na ime nekorišćenih televizijskih prava za klubove "liga petice" iznose skoro 1,2 milijarde eura, a veliki dio tog iznosa snose klubovi Finansijske lige.

Prihodi od ulaznica klubova Finansijske lige vjerovatno će biti nepostojeći od marta 2020. godine, a čini se da gledaoci neće moći da se vrate na stadione u velikom broju do kraja ove sezone.

"Nema sumnje da je ovo jedan od najizazovnijih perioda sa kojima se fudbalska industrija ikada suočila. Odsustvo gledalaca na tribinama, odlaganje i otkazivanje utakmica, smanjeni prihodi od TV prava i potreba da se ispune očekivanja komercijalnih partnera značajno su uticali na pripremu izvještaja Fudbalska finasijska liga za 2021", rekao je partner u Dilojt Sektoru za analizu sportskog poslovanja Den Džons.

On je dodao da su klubovi Finansijske lige pretrpeli najveće finansijske posljedice u apsolutnom iznosu.

"Siguran povratak gledalaca na stadione u većem broju jedan je od najvažnijih prioriteta svjetskog fudbala. Prihodi od prodaje ulaznica i događaja na samim stadionima su osnova poslovnog modela kluba i omogućavaju druge aktivnosti za ostvarivanje prihoda", naveo je Džons.

"Izvještaj za sledeću godinu sadržaće sveobuhvatne posljedice odsustva gledalaca. Konačni finansijski uticaj pandemije na fudbal u velikoj mjeri će zavisiti od vremena i obima povratka navijača", dodao je.

Među 10 najuspešnijih klubova su isti klubovi kao i prošle godine, dok je 18 od 20 klubova bilo i u prošlogodišnjem izdanju Finansijske lige.

Na prvom mjestu je Barselona, drugi je Real Madrid, treći je evropski prvak Bajern iz Minhena, a četvrti je Mančester junajted. Zatim slijede Liverpul, Mančester siti, Pari Sen Žermen, Čelsi, Totenhem, Juventus, Arsenal i Borusija Dortmund.

Na 13. mjestu je Atletiko Madrid, a iza su Inter, Zenit, Šalke, Everton, Lion, Napoli i Ajntraht Frankfurt.

Kako se navodi, u odnosu na prošlu godinu, Zenit i Frankfurt su na listi zamijenili Romu i Vest Hem.

Prihodi Zenita povećali su se zbog učešća u Ligi šampiona 2019/2020 i činjenice da se njihova sezona završava na kraju kalendarske godine (31. decembra 2019), zbog čega pandemija nije u velikoj mjeri uticala na njihove prihode.

Završetak sezone u Bundesligi u okviru finansijske godine pomogao je Ajntrahtu da prvi put postane jedan od 20 najuspješnijih klubova Finansijske lige.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!