[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/05\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/05\/100x73\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/05\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","size":"152.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Na sastanku G7 razgovara se o Kini i Rusiji

Grupa G7 raspravlja o načinima suprotstavljanja izazovima koji dolaze iz Kine i Rusije bez pokušaja obuzdavanja Pekinga ili eskalacije napetosti s Kremljem, rekli su dvoje najviših diplomata G7.

G7 savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta osnovan je 1975. godine kao forum najbogatijih država Zapada za raspravu o krizama.

- Nije naša svrha pokušati obuzdati Kinu ili joj se otvoreno suprotstavljati - rekao je Antony Blinken državni sekretar američkog predsjednika Joea Bidena novinarima uoči prvog uživo sastanka ministara vanjskih poslova G7 od 2019. godine.

Rekao je da će Zapad braniti "poredak zasnovan na međunarodnim pravilima" od subverzivnih pokušaja bilo koje zemlje, uključujući Kinu, prenosi Reuters.

Kina je bila u fokusu razgovora u utorak ujutro, dok su popodnevni razgovori okrenuti Rusiji, uključujući kako odgovoriti na njen potez raspoređivanja vojske na granici s Ukrajinom i zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Kineski spektakularni ekonomski i vojni uspon u proteklih 40 godina diplomate i investitori vide kao najznačajnije geopolitičke događaje u novije vrijeme, zajedno s padom Sovjetskog Saveza 1991. godine koji je okončao hladni rat.

Kombinovani G7 još uvijek ima snažan uticaj: ima oko 40 triliona dolara ekonomskog uticaja i tri od pet zvaničnih nuklearnih sila na svijetu.

Rusija je bila uključena u G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine nakon pripojenja Krima Ukrajini. Kina, koja je danas druga najveća ekonomija na svijetu nije bila članica G7.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!