[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/100x73\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/g7-samit-taormina-italija-2.jpg","size":"152.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Ministra zemalja G-7 sastaju se prvi put uživo u posljednje dvije godine

Ministri vanjskih poslova iz Grupe sedam bogatih industrijskih zemalja okupljaju se u utorak u Londonu na prvom sastanku uživo nakon više od dvije godine.

Cilj sastanka je rasprava o prijetnjama zdravlju, prosperitetu i demokratiji, javlja AP.

Zemlja domaćin Britanija je upozorila da sve agresivnije aktivnosti Rusije, Kine i Irana predstavljaju izazov za demokratska društva i međunarodnu vladavinu zakona.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je britansko predsjedavanje G-7 ove godine "prilika da se okupe otvorena, demokratska društva i demonstrira jedinstvo u vremenu kada je prijeko potrebno za suočavanje sa zajedničkim izazovima i rastućim prijetnjama".

Vrhunske diplomate iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana održavaju dvodnevne razgovore sa dnevnim redom koji uključuje puč u Mijanmaru, Tigraysku krizu u Etiopiji i nesigurnu situaciju u Afganistanu, odakle se povlače američke trupe i njihovi saveznici u NATO-u.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je da će grupa također razgovarati o "ruskim malignim aktivnostima", uključujući raspoređivanje vojske na granici s Ukrajinom i zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Ministri G-7 takođe će pokušati da se dogovore o načinu na koji će vakcine protiv koronavirusa biti dostupne širom svijeta. Bogate zemlje nerado se odriču dragocjenih zaliha sve dok ne vakcinišu vlastitu populaciju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!