[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/novi-zeland-koronavirus-twitter.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/novi-zeland-koronavirus-twitter.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/novi-zeland-koronavirus-twitter.png","size":"977.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Na Novom Zelandu posljednjih pet dana nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

 Najveći grad Novog Zelanda, Aucklnad, u nedjelju ujutro izaći će iz jednosedmične blokade nakon što je epidemija koronavirusa zaustavljena.

U posljednjih pet dana nije bilo novih slučajeva virusa  u Aucklandu niti drugdje na Novom Zelandu, prenosi AP.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u petak da će se Auckland od nedjelje ujutro od 6 sati prijeći na nivo upozorenja 2, dok će se ostatak Novog Zelanda spustit  nivo upozorenja na 1.

Upozorenje nivoa 2 postavlja ograničenja većih gužvi, ali omogućava ljudima da nastave većinu aspekata života normalan , dok nivo 1 zahtijeva samo da ljudi nose maske u javnom prijevozu.

Auckland je prošao šest mjeseci bez zaključavanja prije nego što je u februaru otkriveno 15 slučajeva prenosivije varijante koja je prvi put otkrivena u Britaniji, što je dovelo do početnog trodnevnog zaključavanja nakon čega je uslijedilo sedmodnevno zaključavanje.

Ardern je odluku o ublažavanju ograničenja donijela nakon sastanka sa članovima vlade.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!