[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/igman-susreti-planinara-osnovaca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/100x73\/igman-susreti-planinara-osnovaca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/igman-susreti-planinara-osnovaca.jpg","size":"557.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Na Igmanu 500 učesnika na 'Susretima planinara osnovaca'

 Na olimpijskoj planini Igman okupit će se u subotu 500  najmlađih planinara.

Na trećim  "Susretima planinara osnovaca Sarajeva"  prema do sada prispjelim prijavama  bit će preko 500 učenika koji će osim planinarskog pohoda Malo polje - Hrasnički stan, učestvovati u sportskim takmičenjima, orijentiringu, sportskom penjanju, potezanju konopca i trčanju u vrećama. Subotnja manifestacija bit će završena pokaznom vježbom spašavanja unesrećenog koju će izvesti članovi GSS-a, stanica Sarajevo.

-Ovom manifestacijom želimo okupiti osnovce, koji zajedno sa svojim nastavnicima djeluju u okviru školskih planinarskih sekcija. Cilj nam je da afirmiramo planinarstvo kao stil života, potrebu za kretanjem u zdravom okruženju, te socijalizaciju mladih. Organizovanjem učenika da aktivno provode vrijeme na našim olimpijskim planinama potiskujemo destruktivnost i djelujemo u sprečavanju delikvencije. Aktivnim kretanjem preventivno djelujemo na pretilost kod djece - izjavio je za Fenu predsjednik Upravnog odbora PSD PTT "Prijatelj prirode" Zlatko Ažman.

Organizator manifestacije PSD "Prijatelj prirode"pozvao je  na učešće  osnovne škole koje imaju formirane planinarske sekcije ili bi željele organizirati ovakvu vrstu slobodnih aktivnosti. To su sarajevske osnovne škole: "Malta", "Mehmedalija Mak Dizdar", „Velešićki heroji", "Prva osnovna", "Druga osnovna", "Deseta osnovna",  "6.mart", "Osman Nuri Hadžić", "Vladislav Skarić", "Džemaludin Čaušević",  "9.maj", "Safvet-beg Bašagić" i "Čengić vila".

Pored starijih planinara u organizaciji Susreta učestvuju i mlađi planinari, članovi PSD "Prijatelj prirode", koji su do sada prošli osnovne planinarske škole u društvu i sada kao srednjoškolci aktivno rade u matičnom planinarskom društvu, učestvuju na pohodima i izletima.

Prvi "Susreti planinara osnovaca" organizirani su na  Malom polju na Igmanu  u aprilu 2016. godine, od kada PSD "Prijatelj prirode" ovu manifestaciju planira učiniti tradicionalnim aprilskim okupljanjem učenika.

Podijelite ovaj članak!