[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/17\/l-c88aa6f63b057251f85d84acb1508d4e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/17\/100x73\/l-c88aa6f63b057251f85d84acb1508d4e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/17\/l-c88aa6f63b057251f85d84acb1508d4e.jpg","size":"126.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Na Festival sudžuke u Brčkom stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane

Tradicionalni treći Festival sudžuke, na kojem će biti predstavljen kvalitet sudžuke u BiH i regionu, biće održan sutra na Trgu mladih Brčkom. Organizator ove gastronomske manifestacije je Udruženje potrošača Brčko distrikta u suorganizaciji Udruženja građana "Voćni klub“.

-Do danas nam je stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane, među kojima su i uzorci iz Visokog, Tutina, Zlatibora, Vinkovaca i drugih gradova u kojima se tradicionalno proizvod sudžuka - kaže Savo Lukić iz "Voćnog kluba“ Brčko.

On je izrazio nadu da će ovogodišnji festival pokazati daleko bolji kvalitet sudžuke nego ranijih godina.

- Ovaj festival će pokazati dokle su proizvođači sudžuke u BiH i regionu otišli kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta ovog proizvoda - istako je Lukić.

Ocjenjivači kvaliteta sudžuke na ovom festivalu biće profesor Amir Ganić sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu, doktor veterine iz Tuzle Enes Omerović i Admir Hibeljić, mesar iz Orašja.

Na osnovu preporuka struke, na Festivalu sudžuke u Brčkom ocjenjuje se spoljni izgled, poprečni presjek, tekstura, miris okus i aroma sudžuke.

Žiri će dodijeliti četiri nagrade u kategorijama: za najbolju sudžuku Distrikta Brčko, najbolja sudžuka Srbije, najbolja sudžuka u industrijskoj proizvodnji i najbolja sudžuka u zanatskoj proizvodnji.

Festival sudžuke u Brčkom traje do 23. marta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!