[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/eye-recognition.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/eye-recognition.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/eye-recognition.jpg","size":"116.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Na aerodromu u Dubaiju više nije potreban pasoš, dovoljno je samo pogledati kamere

Da je budućnost stigla, ili je odmah, tik tu, iza vrata, potvrđuju u posljednje vrijeme sve češći medijski članci i artikli o novim tehnologijama ili otkrićima. 

Ono što je sigurno jesto to da je tanka linija između "humane" tehnologije, ona koja pomaže ljudima i poboljšava naše živote i ono u kojoj države imaju totalnu kontrolu nad ljudskim žitovima, znaju sve o nama, pa čak i najčudnije navike. Tako se zapravo mogu opisati neke od reakcija na uvođenje tehnologije prepoznavanja šarenice oka i prepoznavanja lica na aerodromu u Dubaiju, no, bit će zanimljivije vidjeti šta će se dešavati kada se granice u svijetu otvore nakon pandemije koronavirusa, koja još uvijek traje.

Umjesto pasoša ili propusnica za ulazak u avion, sve što će putnicima trebati jeste pogled u posebnu kameru. Aerodrom u Dubaiju je prošlog mjeseca ovaj program ponudio svim putnicima čiji se podaci o šarenici povezuju sa državnim bazama podataka tako da na temelju njihove šarenice oka tehnologija u par sekundi prepoznaje o kojoj je osobi riječ. Osim što bi ovo ubrzalo sam proces, iz aerodroma poručuju kako je ovo još jedan način sprječavanja širenja koronavirusa, jer je cijeli proces beskontaktan te nemam nikakvih približavanja. 

-Budućnost dolazi - komentarisao je za Associate Press zamjenik direktora ureda za rezidenciju i vanjske poslove Obaid Mehayer Bin Suroor, naglasivši kako su sada na aerodromu sve procedure postale pametne.

Zasigurno da je upravu, jer je ovo ubrzalo proces provjeravanja pasoša i propusnica, no ipak, postavlje se pitanje privatnosti, koje je sve češće koje se spominje kada su u pitanju nove tehnologije. 

Preciznije rečeno, aerodrom povezuje lica, odnosno podatke o šarenici oka sa podacima kao što su broj pasoša i informacija o letu, te ih zadržava koliko god je to razumno za svrhe koje se kroiste, tako da ostaje nepoznato koliko će dugo ti podaci stvarno biti sačuvani u bazi podataka aerodroma.

U svakom slučaju, čeka nas vrlo zanimljiva i neizvjesna budućnost, prije svega zbog pandemije koronavirusa, korona mjera, Covid pasoša ali i same tehnologije - jer veliki broj stvari ugrožava ljudska prava i privatnost. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!