[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/microsoft-3333264-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/microsoft-3333264-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/microsoft-3333264-1280.png","size":"273.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Microsoft upozorio na nove cyber napade

Microsoft je objavio kako je otkrio da postoje cyber napadi na njihove sisteme, koji bi mogli ugroziti njihove brojne korisnike širom svijeta.

Kako je kazao Tom Burt, potpredsjednik za sigurnost korisnika, u blogu objavljenom na Micosoftovim stanicama, MTSC (Microsoft Threat Intellignece Center) je detektovao kako iza napada stoji hakerska grupa Hafnium koja radi iz Kine. 

-Radi se o veoma vještim i sofisticiranim hakerima,-  istaknuo je Burt.

Objasnio je kako Hafnium primarno cilja određena tijela i ciljeve u SAD-u kako bi ukrao informacije iz njihovih brojnih industrija - od istraživanja o zaraznim bolestima pa do političkih grupa. 

Napadi koje sprovode se odvijaju u tri korkaka. Prije svega, hakeri napadaju Microsoft Exchange Server (koji se koristi za slanje i primanej e-mailova), i to kroz ukradene šifre ili prethodno otkrivene ranjivosti. U drugom koraku, stvaraju uslove za kontrolu nad kompromitovanim serverom, da bi u trećem koraku iskoristili te mogućnosti pristupa i kontrole servera na daljinu kako bi ukrali podatke. 

Kako pojašnjavaju iz Microsofta, već su objavili sigurnosno ažuriranje, koje bi trebalo zaštiti, prije svega, poslovne korisnike. Dodaju, kako za sada nema pokazatelja da Hafnium cilja privatne korisnike ili da koristi druge ranjivosti Microsoft proizvoda.

 

Da su Microsoftove informacije ozbiljno shvatili  ovaj pokazuje i sama izjava glasnogovornice Bijele kuće, Jen Psaki koja ju je nazvala "aktivnom prijetnjom".

-Svi koji imaju te servere - vlada, privatni i akademski sektor - trebaju odmah reagirati i riješiti ranjivosti,- istaknula je Psaki.

Prema službenim informacijama više od 20 hiljada američkih organizacija našlo su se na udaru kineskih hakera.

I američko Nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je kako je -nužno da sve organizacije s ranjivim serverima odmah poduzmu sve mjere kako bi otkrili jesu li bili ciljani.-

 

Iz Kine odbacuje ovakve navode, te su rekli, kako oni ne stoje iza ovih napada. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!