[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/perseverance_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/perseverance_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/perseverance_1.png","size":"852.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA-in rover Perseverance u prvoj vožnji prešao 6,5 metara u pola sata

NASA-in rover prvi put se kretao Crvenom planetom, prešavši put od 6,5 metara za 33 minute, kazali su iz NASA-e.

Ovim kratkim putovanjem, zapravo je testirana mobilnost u svrhu provjere sistema rovera, a NASA planira da se u sklopu naučnih istraživanja Perseverance kreće po površini Marsa i da prelazi put veći od 200 metara.

Rover se pomaknuo četiri metra unaprijed, okretao se lijevo i desno, te unazad 2,5 metara kako bi se privremeno parkirao. 

- Roverov pogon na šest točkova je odlično reagovao -, rekla je Anais Zarifian, NASA-ina inženjerka. te dodaje - Sada smo uvjereni da nas naš pogonski sistem, spreman za vožnju, može odvesti kamo god nas nauka uputi u sljedeće dvije godine. -

Rover, koji je težak oko hljadu kilograma i veličine je malog automobila, spustio se na Mars prilikom rizičnog slijetanja 18. februara nakon milione kilometara dugog putovanja kroz  svemir.

Ono što se od njega očekuje jeste, da će površinu Marsa izučavati najmanje dvije godine, prilikom čega će se posebnja pažnja posvetiti klimi i geologiji, te prikupljanju uzoraka stijena i zemlje. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!