[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/24\/isto-sarajevo-cityos.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/24\/100x73\/isto-sarajevo-cityos.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/24\/isto-sarajevo-cityos.jpg","size":"256.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Možete i vi imati vlastite monitornig stanice zagađenja zraka: Evo šta trebate uraditi

 Svakodnevna mjerenja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini pokazuju zagađenje zraka. Današnje stanje u Sarajevu je da umjerena zagađenost a na pojedinim dijelovima i nezdrav za osjetljive grupe. To znači da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Sarajevo Smart City kao dio  CityOS Foundation se može pojasniti kao koncept  gradskog operativnog  sistema koji, koristeći različite aplikacije i čipove, uz pomoć inovativnih IT rješenja, pomaže građanima da u svakom trenutku imaju bitne informacije - mjerenje i praćenje zagađenja zraka na brojnim lokalitetima, pametna rasvjeta (koja se po potrebi gasi), informacije o dostupnosti slobodnih mjesta na parkingu, pametno navodnjavanje koje najavljuje korisniku kišu te govori da li ima potrebe navodnjavati... Zbog velikog zagađenja zraka u BiH i nebrige vlasti, posljednjih godina im je preokupacija naći rješenja za ovaj problem. Zašto ne bi svako od nas imao pri ruci svoje male monitoring stanice koje će u svakom trenutku pokazati nivo zagađenje zraka u okruženju i onda uticati na odgovorne pojedince, grupe, institucije da se to promijeni? Zahvaljujući CityOS i CityOS Air ekipi danas je to i moguće.

- Učimo mlade ljude kako da naprave uređaje koje mogu ponijeti kući isti dan iz radionice i imati svoje monitoring stanice. Glavna postavka košta ispod 50 dolara po jedinici i funkcioniše kao dekorativna lampa koja mijenja boju zavisno od nivoa zagađenosti. Vrlo brzo diže svijest i ima 100 posto  uspjeha na testovima koje smo do sada obavili. Također imamo i web i mobilnu aplikaciju te 3D live mapu, ali jednostavna lampa radi najbolji posao na psihološkom nivou jer je to nemoguće ignorisati. Imamo i povoljniju varijantu od 20 dolara koja koristi podatke od komšija jer nema svoje senzore. Također imamo i napredni sistem koji može u tačno vrijeme sa preciznom lokacijom odrediti da li neko spaljuje gume ili koristi neadekvatne supstance u pećima - pojašnjava  princip direktorica  Sarajevo Smart CityAlma Hadžidedić - Kurjak .

 VAŠE MALE MJERNE STANICE

Dakle, vaše je da naručite dijelove sa Ebaya, sastavite lampicu i uključiti se. Sav kod i hardware design su otvoreni i besplatni. Tvrdi Alma da ove stanice rade bolji posao u mjerenju zagađenosti zraka nego one državne, oficijelne stanice koje koštaju i do 50 hiljada dolara, a praktično i ne mjere zagađenost.

Mladi developeri Sarajeva svojim inovacijama i inicijativom "Smart Sarajevo" uspjeli su ubijediti najveće svjetske kompanije, uključujući IBM, Arduino, Apple i dr. da u Sarajevo investiraju i instaliraju najsavremenije "smart city" IOT tehnologije na svijetu.

- Ovu organizaciju ne pokreće profit već dobrobit zajednice. Mi smo svi dijaspora koja se vratila i volimo život u Sarajevu. Ali, ako postoji jedna stvar koja će nas otjerati, to nije nedostatak poslova, kao što bi se pretpostavljalo, već zagađenost koja je tihi ubica - poručuje Alma.

 

Ako vam treba pomoć oko vlastite mjerne stanice, ali i informacije više o ovome i o organizaciji, posjetite :

https://cityos.io/air ;

https://www.facebook.com/cityos.io/;

https://www.youtube.com/watch?v=nfRT4xA-kqA&t=9s

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!