[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/jer-nas-se-tice090720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/100x73\/jer-nas-se-tice090720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/jer-nas-se-tice090720.jpg","size":"123.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Mostarci potpisuju peticiju za zatvaranje deponija Uborak

Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" u četvrtak je postavila edukativno-promotivne štandove na dvije lokacije u Mostaru na kojima građani mogu potpisati peticiju za zatvaranje odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara.

Predsjednik inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur kazao je kako građani koji potpišu peticiju daju podršku za zatvaranje postojećeg deponija na Uborku i otvaranje deponija na novoj lokaciji s koje se, dodao je, neće ugrožavati životi građana Mostara.

- Danas smo se organizirali kako bismo educirali stanovništvo o štetnom djelovanju deponija na grad Mostar i stanovnike doline Neretve. Nadamo se također kako ćemo dobiti informacije o zainteresiranosti stanovnika Mostara za premještanje deponija s trenutne na neku drugu lokaciju i zasad smo zadovoljni s odazivom i obraćanjem pažnje na naše štandove - istaknuo je Hujdur.

Vlasti im, kako kaže, nisu pravili probleme oko održavanja ove akcije.

- Tražili smo dozvole i dobili smo ih, ispoštovali su nas u tom dijelu i nisu nam pravili probleme što je u redu. Vidjet ćemo kako će ova akcija proći pa ćemo vjerojatno ponovno uskoro organizirati nešto slično - kazao je Hujdur.

Akciju Građanske inicijative "Jer nas se tiče" podržala je i organizacija Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Predsjednica Centra Nataša Crnković kazala je kako je problem Uborka pitanje cijele Hercegovine.

- Već dugo vremena smo u komunikaciji s prijateljima iz inicijative "Jer nas se tiče", podržavamo njihov rad i zato smo danas došli, kako bismo bili zajedno na ulicama Mostara te da pokažemo da ovo nije samo pitanje uže lokacije oko Uborka, čak ni samog grada Mostara, nego pitanje cijele Hercegovine, očuvanja rijeke Neretve, ali prije svega zdravlja ljudi koji su ovdje direktno pogođeni zagađenjem - poručila je Crnković.

Inicijativa "Jer nas se tiče" postavila je štandove na Španjolskom trgu i u Fejićevoj ulici u Mostaru na kojima su dijele edukativno-promotivne materijale, a građani će na tim lokacijama biti u prilici potpisati peticiju danas do 16 sati.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!